Antibioticum helpt patiënt met beroerte tot ná zes uur

Rotterdam. Patiënten met een beroerte die binnen een etmaal het antibioticum minocycline krijgen, lijken er drie maanden later beter aan toe te zijn dan mensen die het anti-infectiemiddel niet krijgen. Neuroloog Yair Lampl en zijn collega`s van de universiteit van Tel Aviv publiceerden dit in het tijdschrift Neurology van 2 oktober. Beroertes ontstaan door een bloeding of afsluiting van een hersenbloedvat. Een stolseloplossend medicijn kan het stolsel weg krijgen, mits binnen 3 tot 6 uur toegediend. In het Israëlische onderzoek konden patiënten die pas ná 6 uur bij de dokter kwamen meedoen. De helft kreeg het antibioticum, de andere helft een neppil (placebo). Na drie maanden scoorde de antibioticumgroep lager op een `beroerteschaal` dan de placebogroep. Minocycline is een antibioticum dat artsen voorschrijven tegen acné en urineweginfecties. Uit dierproeven was al gebleken dat het ook zenuwcellen beschermt. Of het antibioticum een vaste plaats krijgt in de beroertebehandeling is afhankelijk van een groter onderzoek dat Lampl gaat uitvoeren.