Alitalia wijst eigen kopers aan

Alitalia onderneemt een nieuwe poging zichzelf te verkopen. Gisteren wees de luchtvaartmaatschappij zes ‘kandidaten’ aan voor overname van een belang van 49,9 procent in het staatsbedrijf, dat zwaar verlies lijdt.

Op de lijst staan Air France-KLM, Lufthansa, de Italiaanse concurrent Air One, het Russische Aeroflot, de Amerikaanse investeringsmaatschappij TPG Group en een consortium geleid door de Italiaanse advocaat Baldassare. Enkele van deze bedrijven deden ook mee aan de eerste veiling, die in juli van dit jaar door de Italiaanse regering werd afgeblazen nadat de ene na de andere potentiële koper de voorwaarden had afgewezen. De regering had bij die veiling als voorwaarde gesteld dat Alitalia in meerderheid Italiaans moest blijven. De nieuwe belanghebbende mocht ook geen grootschalige sanering doorvoeren. Alitalia heeft een hoge schuld en lijdt tussen de 1 miljoen en 2 miljoen euro per dag verlies.

Alitalia heeft nog niet gemeld wat de voorwaarden voor overname ditmaal zijn. Air France-KLM en Lufthansa hebben bij voorbaat laten weten niet geïnteresseerd te zijn in Alitalia in de huidige vorm. De Frans-Nederlandse en Duitse bedrijven, de twee grootste maatschappijen in Europa, vinden dat Alitalia te improductief is, met te hoge arbeidskosten.