Al Pacino op dreef in hotsebotsend verhaal

dvd 88 Minutes Regie: Jon Avnet. Met: Al Pacino, Alicia Witt, William Forsythe 2007, Bridge Entertainment Film ****- Extra’s -----

dvd

88 Minutes

Regie: Jon Avnet. Met: Al Pacino, Alicia Witt, William Forsythe

2007, Bridge Entertainment

Film ****-

Extra’s -----

Ietsje langer dan 88 minuten duurt hij, maar van 88 Minutes zijn vooral de laatste 88 minuten zenuwslopend spannend.

Dat is met name te danken aan een van de oudste scenariotrucs uit het boekje genaamd ‘realtime’: zorg ervoor dat de gebeurtenissen in de film een deadline hebben die gehaald moet worden binnen de tijdsduur van de film.

Denk Nick of Time met Johnny Depp of Phone Booth met Colin Farell en natuurlijk de tv-serie 24 met Kiefer Sutherland. Dat levert namelijk uitstekende rollen op voor acteurs die je graag doen geloven dat ze na afloop van de film even uitgeput in de touwen hangen als een bokser.

Denk dus in dit geval Al Pacino, die als forensisch psychiater misschien wat al te gretig een seriemoordenaar achter de tralies heeft helpen krijgen.

Kort voor zijn veroordeling wordt er weer een moord gepleegd die zijn handschrift draagt. Gaat het hier om een copycat of zit de verkeerde on death row en loopt de oorspronkelijke moordenaar nog vrij rond?

Pacino mag het uitzoeken, met daarbij als extra complicatie een doodsbedreiging aan zijn eigen adres en het gegeven dat de dames die hem bij zijn onderzoek helpen links en rechts het loodje dreigen te leggen.

Voor de precieze beschouwer rammelt er flink wat aan al die plotlijntjes. In Amerika was 88 Minutes dan ook de eerste film met Al Pacino die direct op video werd uitgebracht en ook in Nederland sloeg hij z’n bioscooppremière over.

Onterecht. Want Pacino is op dreef. Zo zeer zelfs dat je hem ook nog even verdenkt. En daarmee wordt ook weer die andere oude filmwet bewezen: een goede acteerprestatie kan je zelfs een hotsebotsend verhaal doen vergeten.

Sterker nog: sportschoenen aan en: mee. Racen door de stad. Met de dood op je hielen.

    • Dana Linssen