Ajax zoekt tijdelijke opvolger coach Ten Cate

Ajax zoekt intern naar een tijdelijke opvolger voor trainer Henk ten Cate. De tussenpaus zal in principe het seizoen afmaken bij de Amsterdamse voetbalclub. Ten Cate stapt per direct over naar Chelsea waar hij aan de slag gaat als veldtrainer naast manager Avram Grant. Ajax en de Londense club werden het hierover gisteren eens.

Hoewel hij alle geruchten bestempelde als „indianenverhalen” en vrijdag nog zei met Ajax kampioen te willen worden, lichtte Ten Cate vorige week dinsdag technisch directeur Martin van Geel al in over zijn wens om het contract dat dit seizoen zou aflopen te ontbinden. Twee weken geleden is Ten Cate in Londen geweest voor een gesprek met Chelsea. Volgens Van Geel had Ajax weinig keus. „Henk gaf aan open te staan voor een vertrek. Het ging om een grote club en een groot salaris. Eigenlijk sta je dan al voor een voldongen feit”, aldus de technisch directeur.

Van Geel stelt dat het vertrek van Ten Cate op een slecht moment komt. Voor de desastreus verlopen UEFA-Cupwedstrijd van vorige week donderdag tegen Dinamo Zagreb – Ajax werd uitgeschakeld – was de mogelijke overstap van de trainer naar Chelsea het gesprek van de dag in de spelersgroep. „Hier zit je niet op te wachten”, bekende Van Geel. En na enig aandringen: „Wat Chelsea heeft gedaan hoort niet.”

Over de leugens die Ten Cate heeft verkondigd kan de technisch directeur kort zijn. „We hadden afgesproken geen commentaar te geven. Als Ten Cate dan toch van alles gaat roepen, is dat voor zijn rekening.” Maar toch zwaaide hij Ten Cate ook lof toe: „Hij heeft passie gebracht en nationaal behoorlijk gepresteerd.”

Ajax gaat in alle rust op zoek naar een opvolger voor Ten Cate. „Wij willen op termijn de best denkbare coach zoeken”, aldus Van Geel. De spelers worden daarin niet gekend. Van Geel: „Dat heb ik nog nooit gedaan. Voetballers kijken alleen naar hun eigen belang. Ik moet op het belang van de club letten.” Door het interlandprogramma speelt Ajax pas over een kleine twee weken zijn volgende wedstrijd, tegen NEC.