40ste sterfdag Ernesto ‘Che’ Guevara herdacht

Een jonge bewonderaar van Ernesto ‘Che’ Guevara woonde gisteren voorafgaand aan diens veertigste sterfdag, vandaag, een herdenking bij in Mexico-Stad. (Foto AP) A youth stands next to an image of Cuba's late revolutionary leader Ernesto 'Che' Guevara at a ceremony marking the anniversary of Guevara's death in Mexico City, Monday, Oct. 8, 2007. The 40th anniversary of Guevara's death is this Oct. 9, 2007. (AP Photo/Eduardo Verdugo) Associated Press

In verscheidene landen in Latijns-Amerika en daarbuiten is gisteren de dood van Ernesto ‘Che’ Guevara herdacht. De van oorsprong Argentijnse guerrillero werd gisteren precies veertig jaar geleden gevangengenomen in Bolivia, waar hij een marxistische revolutie probeerde te ontketenen. De dag erop werd hij geëxecuteerd.

In Cuba woonde interim-leider Raúl Castro een ceremonie bij voor het mausoleum van Che in de stad Santa Clara. Zijn zieke broer Fidel, met wie Guevara eind jaren vijftig meevocht in een guerrilla tegen de door de VS gesteunde dictator Batista, was afwezig. Wel verscheen gisteren een hommage van Fidel aan Che in de staatspers.

De belangrijkste spreker in Santa Clara was de oud-rechterhand van Guevara tijdens de guerrilla, Ramiro Valdés, tegenwoordig minister van Informatica en Communicatie. Valdés ging in op een toespraak van Raúl, afgelopen juli, waarin deze subtiel liet blijken dat het land hervormingen nodig heeft. Iets dat tot veel debat leidde op het socialistisch geleide eiland. Valdés: „Heel het land is vandaag de dag een borrelende bron van zijn [Che’s] ideeën. Wat we hopen is dat dit debat ons helpt om te breken met de inertie, het dogmatisme en de bureaucratie.”

In het Boliviaanse gehucht La Higuera, waar het schooltje staat waar Guevara de kogel kreeg, verzamelden zich honderden voor een herdenking. De Boliviaanse president Evo Morales, een groot bewonderaar, woonde een ceremonie bij in Vallegrande, waar Che de eerste drie decennia na zijn dood begraven lag alvorens zijn botten naar Cuba werden gebracht.