Wie is nu de beste in het circus ‘Afrika Afrika’?

Afrika! Afrika! T/m 2 jan.: tent op parkeerplaats naast Arena, Amsterdam. Info: www.afrika-afrika.nl

Afrika! Afrika! T/m 2 jan.: tent op parkeerplaats naast Arena, Amsterdam. Info: www.afrika-afrika.nl

Afrikanen die swingend en opgeruimd kunstjes doen in rieten rokjes, daar wordt een blanke toerist met enig koloniaal geweten al snel ongemakkelijk van. En ook in de theatraal aangeklede circusvoorstelling Afrika! Afrika! van de Duitse regisseur André Heller word je vaak verlegen van alle Afro-kitsch en de stereotypering van het ‘vrolijke volkje’. Hoewel er zo’n 150 Afrikanen op het podium staan (inclusief Arabieren, Fransen en Amerikanen) heeft de show weinig te maken met de vele Afrikaanse culturen. Het is door Duitsers gemaakt amusement voor de Europese markt, aangepast aan de Europese smaak en vooroordelen.

Deze bijgedachtes verdampen echter al snel als de show op stoom is, want aanstekelijk vrolijk is Afrika! Afrika! zeker. En onder de twintig acts zitten veel verbazingwekkend goede variéténummers. De acts zijn aangekleed met muziek en dans, maar net als bij het enigszins vergelijkbare Cirque du Soleil is dat doorgaans slechts hinderlijke afleiding.

Verder zou enige wisseling van sfeer, dynamiek en tempo welkom zijn. De door een beukend, schelle afro-poporkest begeleide show is onafgebroken razendsnel, overvol, druk en luid. De meeste nummers zijn groepsnummers van luidruchtig rondstuiterende heren. Zelfs als er één jongleur op het podium staat, dan wordt hij nog begeleid door minstens tien luchtig geklede danseressen die wat schaaltjes aangeven en verder opzwepend staan te niksen.

Wie is nou de beste? De twee evenwichtskunstenaars die op hun voeten tafels laten balanceren? Of de slangemens die door een tennisracket kruipt? Of die andere ‘contorsioniste’? Die was nóg griezeliger opvouwbaar. Of de battle tussen de twee menselijke piramides? De paalklimmers? Of toch de breakdancers? Alleen al omdat zij als enige act eraan herinneren dat de meeste Afrikanen in miljoenensteden wonen, en niet meer in een hutje in de rimboe.

Nee, de besten zijn de ‘eenwieler- en basketbalvirtuozen’ die basketbal spelen en touwtjespringen op éénwielerfietsjes. Technisch gezien gaat het niet helemaal feilloos, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door hun feilloze gevoel voor show, en het vermogen om hun goede humeur over te brengen. Ze komen trouwens uit de VS; minstens 200 jaar verwijderd van Afrika.

    • Wilfred Takken