Vogelaar neemt het op voor Máxima

Minister Vogelaar (Integratie, PvdA) heeft prinses Máxima in bescherming genomen na kritiek op haar uitspraken over de Nederlandse identiteit. „Voer de discussie met het kabinet, niet met de prinses.”

Máxima sprak eind september in een korte rede over haar inburgering en zoektocht naar de Nederlandse identiteit. Nederland is één koekje bij de koffie, verklaarde ze toen, „maar ook enorme gastvrijheid. Het is grote ramen met de gordijnen wijd open, maar ook privacy en gezelligheid.’’ De Nederlandse identiteit zit vol tegenstrijdigheden, aldus Máxima. Ze concludeerde: „Dé Nederlander bestaat niet.’’

Máxima zei dit bij de presentatie van een omstreden rapport ‘Identificatie met Nederland’ van de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid, dat eveneens stelde dat een eenduidige Nederlandse identiteit niet bestaat. Critici vonden dat rapport ‘multicultigeneuzel’ (VVD) dat de integratie van immigranten bemoeilijkt.

De rede van Máxima werd door PVV-leider Wilders afgeserveerd als ‘goedbedoelde prietpraat’, deze week zwol het koor van critici verder aan. Kamerlid Rita Verdonk liet in het tv-programma Nova weten dat Máxima niet aanvoelt wat er in Nederland „in de breedte leeft”. Ze voelt zich eerst wereldburger, dan Europeaan en dan pas Nederlander, aldus Verdonk; bij de meeste Nederlanders is dat andersom. Het kabinet had haar rede niet mogen accorderen.

Minister Vogelaar nam het gisteren in het programma Buitenhof op voor Máxima nadat voorzitter Michiel Zonnevylle van de Bond van Oranjeverenigingen zich zaterdag tijdens een jaarvergadering van de prinses distantieerde. Hij noemde het „jammer en curieus” dat de prinses geen Nederlandse identiteit had ontdekt. „Zegt de uitbundige viering van Koninginnedag ook niet iets? De herdenking van 4 mei behoort ook tot de nationale identiteit. Waar ter wereld komt zoiets voor?’’

Vogelaar toonde zich verbaasd over alle ophef en beklemtoonde dat de premier, minister Hirsch Ballin van Justitie en zijzelf de toespraak hebben gelezen. Ook Vogelaar meent dat ‘de afgeronde Nederlander’ niet bestaat in de zin dat „we allemaal klonen van elkaar zijn’’. De prinses wilde waarschuwen voor ‘te eendimensionale interpretaties’. Deze polarisatie dreigt het debat over de identiteit dood te slaan, aldus de minister.

Lees de toespraak van Máxima nrc.nl/opinie