Vertrek Henk ten Cate nabij

Ajax speelde gisteren op het nippertje gelijk bij Sparta.

De dagen van trainer Henk ten Cate in Amsterdam lijken geteld.

Als Henk ten Cate gisteren op Het Kasteel voor het laatst bij Ajax als hoofdtrainer op de bank heeft gezeten, dan zal hij terugkijken op een bitter afscheid. Niet alleen in verband met het resultaat tegen Sparta (2-2), ook om de spreekkoren van de mee gereisde aanhang die aan duidelijkheid niets te wensen overlieten.

Het zal zelden zijn voorgekomen dat treiterend gezang van een supportersschare door de rivaliserende groep werd overgenomen, maar op Spangen gebeurde het. Toen de Sparta-fans sarrend „Henkie gaat naar Engeland” zongen, namen de Ajax-supporters dat gretig over. En om er daarna aan toe te voegen „Jaakke (voorzitter Ajax, red.) gaat met Henkie mee.” En veel later, na weer een zeer povere opvoering van de bekerkampioen die pas in de slotfase ontsnapte aan een nederlaag door een treffer van debutant Siem de Jong, kon Ten Cate „oprotten”. De waardering van de Ajax-aanhang ging wél uit naar de technisch directeur van Sparta, Danny Blind. De ontslagen voorganger van Ten Cate werd gesmeekt weer naar huis te komen „want hij is een echte Ajacied”.

Ten Cate deed het voorkomen of de afkeurende geluiden van de supporters hem koud lieten. Maar ook hij zal zich beseffen dat de kritische volgers van Ajax vaker hebben beslist over het lot van een trainer. In elk geval deed Ten Cate geen moeite meer te ontkennen dat hij mogelijk als veldtrainer in dienst treedt van Chelsea. Als Ajax en de Londense club het eens worden over een afkoopsom „is de kans aanwezig dat ik vertrek”, zei hij. Eindelijk kwamen er dus een keer geen leugens als „ik wil met Ajax kampioen worden” uit zijn mond. En over de bijtende kritiek die vanaf de tribunes op hem neerdaalde, had hij z’n woordje klaar. „We hebben onder mijn leiding in 41 duels 92 punten gehaald. En we hebben meer dan 100 keer gescoord.”

Maar al te graag verkondigde Ten Cate ook vorig seizoen te pas en te onpas hoe veel beter Ajax onder zijn hoede presteerde in vergelijking met de periode-Blind. Inderdaad miste hij op een haar na de landstitel, maar op internationaal niveau faalde zijn behoudende aanpak. Twee keer werd de Champions League misgelopen en recent dus uitschakeling in de eerste ronde van de UEFA Cup. Wesley Sneijder en Ryan Babel ontwikkelden zich onder Ten Cate tot internationaal gewilde topspelers. Maar er stond tegenover dat Ten Cate er niet in slaagde met al die investeringen waarover hij, in tegenstelling tot Blind, kon beschikken, een geolied elftal te formeren. Bovendien kwamen er onder zijn bewind, om welke reden dan ook, spelers die geen toegevoegde waarde hebben voor Ajax. Zoals Colin, Delorge, Roger, Bakircioglu, Krohn-Dehli en Urzaiz. Luque zal zich nog moeten bewijzen. Terwijl hij Perez liet vertrekken naar concurrent PSV. Met Davids en Leonardo had hij de pech dat ze langdurig geblesseerde raakten. Per saldo was Ajax niet slechter af geweest als het Blind, die nog overwinterde in de Champions League, iets meer tijd had gegund. Al werd de oud-verdediger verweten dat hij op disciplinair gebied de touwtjes te veel liet vieren.

De woede van het Ajax-legioen richt zich dus ook op John Jaakke. Natuurlijk is hij als voorzitter en toezichthouder verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de club. Maar de tijd is voorbij dat een voorzitter ook directe invloed heeft op de technische gang van zaken. Het aantrekken van Martin van Geel, die bij AZ en Willem II als technisch directeur voortreffelijk werk had verricht, werd destijds gezien als een meesterzet. En op het gebied van het aan- en verkoopbeleid moet hij toch vooral afgaan op zijn adviseurs.

Het verdient echter niet de schoonheidsprijs dat Jaakke, sinds zijn aanstelling in 2003, nu na directeur Louis van Gaal, de trainers Ronald Koeman, Marco van Basten, John van ’t Schip (Jong Ajax) en Danny Blind alsmede de bestuurders Klaas Nuninga en Hein Blocks, ook afscheid moet nemen van Henk ten Cate. Maar dat kan zonder gezichtsverlies wanneer de Amsterdamse oefenmeester kiest voor een dienstbetrekking bij Chelsea als rechterhand van manager Avram Grant. Daarom lijkt het onwaarschijnlijk dat Ajax en de club van de puissant rijke Roman Abramovitsj het niet eens zullen worden over een afkoopsom van een paar ton.

Na het gelijkspel tegen Sparta sprak Jaap Stam wijze woorden. „Dit soort zaken gebeurt in de voetballerij. Iedereen denkt toch in de eerste plaats aan zichzelf. Zo werkt het ook in de maatschappij. Ten Cate laat een goed elftal achter. Het enige wat wij kunnen doen is met een nieuwe trainer er een schepje bovenop gooien.”

    • Erik Oudshoorn