Tussenstand wint drie Kalveren

Kruistocht in spijkerbroek is de beste film van het jaar, maar Tussentand was zaterdagavond de grote winnaar. In de Jaarbeurs in Utrecht werd het slot van het Nederlands Filmfestival gevierd met de uitreiking van de Gouden Kalveren. Drie waren er voor Tussenstand van Mijke de Jong: beste regie, beste actrice (Elsie de Brauw) en beste geluid. Ook kreeg Tussenstand de Prijs van de Nederlandse filmkritiek.

De jury, onder leiding van regisseur Paula van der Oest, roemde de veelzijdigheid van de Nederlandse filmproductie, „van artistieke film tot commerciële publieksfilm”.

Het Gouden Kalf voor de Engels gesproken co-productie Kruistocht in spijkerbroek werd in ontvangst genomen door producent Kees Kasander, die in deze categorie nog een ijzer in het vuur had: hij was ook de producent van Peter Greenaway’s Nightwatching. Kasander wees erop dat de meest besproken films, Kruistocht in spijkerbroek en Wolfsbergen van Nanouk Leopold, tot stand gekomen waren via een beproefde samenwerking tussen regisseur en producent. Kasander zelf werkte voor de tweede keer samen met regisseur Ben Sombogaart en al jaren met Peter Greenaway. Leopold heeft in Stienette Bosklopper haar vaste producent. Kasander pleitte voor „iets internationaler gaan werken, anders komt het niet goed met de film in Nederland”.

Wolfsbergen kreeg twee Kalveren, voor Jan Decleir in de beste mannelijke bijrol en voor Richard Oosterhout voor beste cameravoering. Andere grote prijzen gingen naar documentairemaker Jeroen Berkvens voor Jimmy Rosenberg, de vader, de zoon en het talent, als beste lange documentaire, en naar De prins en het meisje van regisseur Peter de Baan en schrijver Ger Beukenkamp, die de tumultueuze liefdesgeschiedenis van prins Friso en Mabel Wisse Smit omzetten in een tv-serie. De jury vond hoofdrolspelers Fedja van Huêt en Halina Reijn samen zo goed, dat ze de speciale juryprijs mochten delen.