‘Tussenstand’ grote winnaar bij Kalveren

Kruistocht in spijkerbroek is de beste film van het jaar, maar Tussenstand is de grote winnaar van het gala van de Gouden Kalveren. Dit werd zaterdag bekendgemaakt tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

In de jaarbeurs in Utrecht werd het slot van het Nederlands Filmfestival gevierd met de uitreiking van de Gouden Kalveren. De jury, onder leiding van regisseur Paula van der Oest, roemde de veelzijdigheid van de Nederlandse filmproductie, „van artistieke film tot commerciële publieksfilm”. Met het documentair gestileerde relatiedrama Tussenstand en de spectaculaire middeleeuwse avonturenfilm Kruistocht in spijkerbroek besloeg de jury het hele spectrum.

Tussenstand van Mijke de Jong kreeg drie kalveren: beste regie, beste actrice (Elsie de Brauw) en beste geluid, en bovendien de prijs van de Nederlandse filmkritiek.

Hier en daar werd na afloop gemord, dat enkele belangrijke prijzen naar niet-helemaal-Nederlandse films gingen, net zoals enkele jaren geleden met Paradise Now. Kruistocht in spijkerbroek is per slot van rekening een Engels gesproken co-productie. Het kalf voor het beste scenario ging ook naar een Engelstalige productie, Nightwatching van Peter Greenaway. Dat is overigens een zeer Hollandse verbeelding van de totstandkoming van Rembrandts Nachtwacht, met in licht accent gezongen Altijd is Kortjakje ziek.

Het kalf voor Kruistocht in spijkerbroek werd in ontvangst genomen door producent Kees Kasander, die ook de producent was van Nightwatching. Volgens hem zijn de meest besproken films van het jaar – Kruistocht in spijkerbroek en Wolfsbergen van Nanouk Leopold – tot stand gekomen via beproefde samenwerking tussen regisseur en producent. Kasander zelf werkte voor de tweede keer samen met regisseur Ben Sombogaart en al vaker met Peter Greenaway. Leopold heeft in Stienette Bosklopper haar vaste producent. Kasander pleitte voor „iets meer stellen en iets internationaler gaan werken, anders komt het niet goed met de film in Nederland”.

Wolfsbergen die in zes categorieën genomineerd was, kreeg zaterdagavond uiteindelijk twee kalveren, voor Jan Decleir (beste mannelijke bijrol) en voor Richard Oosterhout (beste cameravoering). Andere grote prijzen gingen naar Jeroen Berkvens voor de documentaire Jimmy Rosenberg, de vader, de zoon en het talent, en naar De prins en het meisje van regisseur Peter de Baan en schrijver Ger Beukenkamp, die de tumultueuze liefdesgeschiedenis van prins Friso en Mabel Wisse Smit omzetten in een tv-serie. De jury vond hoofdrolspelers Fedja van Huët en Halina Reijn samen zo goed, dat ze de speciale juryprijs mochten delen.