Trainer krijgt geen rugdekking van Ajax

Het valt op dat de leiding van Ajax niet al te grote moeite doet om zijn trainer Henk ten Cate te behouden. Zo vroeg in het seizoen is het voor elk bestuur of management een ongelukkig moment om op zoek te gaan naar een nieuwe coach van kaliber. Maar Ajax staat kennelijk open voor onderhandelingen met Chelsea over een afkoopsom van de Amsterdammer, die in Londen een driejarig contract kan tekenen. Hij botste met Martin van Geel over spelers als Jan Vertonghen, terwijl de technisch directeur een jaar geleden vol lof over hem was. Ajax heeft zich ook vergist in zijn soms botte manier van optreden die niet past bij de grandeur van de Arena.

De situatie die nu ontstaat roept herinneringen op aan 1991 toen Leo Beenhakker in september ook na een dienstverband van een jaar overstapte naar Real Madrid – als hoofdtrainer weliswaar. De toenmalige voorzitter Michael van Praag was furieus op ‘Don Leo’, die volgens hem bezweek voor ordinaire poen.

Ajax had destijds een getalenteerde jonge trainer in huis die het nog ver zou schoppen: Louis van Gaal. Hij won in zijn eerste seizoen zelfs de UEFA Cup met de Amsterdamse ploeg. En er zou na een opbouwperiode nog heel wat moois volgen.

Die situatie is nu anders. Frank de Boer zou het gezien zijn achtergrond als recordinternational en succesvol clubspeler in zich kunnen hebben om een goede coach te worden. Maar het is voor hem nog te vroeg. En hij heeft de voorbeelden van Jan Wouters en Danny Blind, die voor de leeuwen werden geworpen bij de club waar altijd gepresteerd moet worden.

De huidige assistenten van Ten Cate, Hennie Spijkerman en Alfons Groenendijk, kunnen als tussenpausen fungeren. Zij worden vooralsnog door Ten Cate aan hun lot overgelaten. En dan is er nog Adrie Koster, de coach van Jong Ajax. Het drietal ontstijgt qua ervaring en capaciteiten nauwelijks het niveau van een middenmoter.

Toch zal Ajax nu een pas op de plaats moeten maken en de tijd dienen te nemen om te kijken hoe het verder moet met de ambities en de technische invulling. Daar moet dan een toptrainer bij worden aangetrokken. Maar die zal wel net zo moeten kunnen bouwen als destijds Louis van Gaal.

Erik Oudshoorn