Touwslager oudste familiebedrijf

Touwfabriek Tien oudste Nederlandse familiebedrijven 1. 1545: Touwfabriek G. van der Lee, Oudewater 2. 1594: Tichelaars Aardewerk- en Tegelfabriek, Makkum 3. 1660: Klokkengieterij Petit & Fritsen, Aarle-Rixtel 4. 1662: Handelshuis Van Eeghen Groep, Amsterdam 5. 1680: Bierbrouwerij Bavaria, Lieshout 6. 1691: Nolet Jeneverstokerij-Distilleerderij, Schiedam 7. 1695: Drankenfabrikant Koninklijke De Kuyper, Schiedam 8. 1696: Oliefabriek C. de Koning Tilly, Haarlem 9. 1700: Vergeest Metaalbewerking, Druten 10. 1703: Drukkerij Joh. Enschedé, Haarlem

De oudste familiebedrijven van Nederland zijn bijna allemaal gestart vanuit een ambacht en kunnen zich goed aanpassen aan veranderende omstandigheden, zoals een oorlog of nieuwe technologie. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Nyenrode en Berk Accountants en Belastingadviseurs. Op basis van gegevens van de Kamer van Koophandel, primaire bronnen en eerdere studies bekeken de onderzoekers hoe de oudste familiebedrijven door de eeuwen heen zo succesvol konden zijn.

Touwfabriek Van der Lee uit Oudewater (opgericht in 1545) is het oudste Nederlandse familiebedrijf. De tien oudste familiebedrijven samen zijn goed voor meer dan 3.500 jaar geschiedenis.

Open communicatie, realiteitszin en respect voor iedereen in en om het bedrijf spelen een belangrijke rol, aldus de onderzoekers. Ook daadkrachtige leiders, die het goede voorbeeld geven en moeilijke beslissingen durven nemen, vormen een succesfactor.

Deze leiders zijn afkomstig uit de negende tot veertiende generatie. Onder hun bewind hebben de ondernemingen zich ontwikkeld uit een ambacht tot moderne en internationale spelers.