Ten Cate weggehoond door aanhang

Sparta 2 Ajax 2

Ruststand 0-0. 52. Dissels 1-0, 68. Huntelaar 1-1, 80. De Roover 2-1, 91. De Jong 2-2. Scheidsrechter: Jol. Toeschouwers: 10.800.

Als Henk ten Cate gisteren op Het Kasteel voor het laatst bij Ajax als hoofdtrainer op de bank heeft gezeten, dan zal hij terugkijken op een bitter afscheid. Niet alleen in verband met het resultaat tegen Sparta, ook vanwege de spreekkoren van de supporters die aan duidelijkheid niets te wensen overlieten.

Het zal zelden zijn voorgekomen dat treiterend gezang van de aanhang door de rivaliserende groep werd overgenomen, maar op Spangen gebeurde het. Toen de Sparta-fans sarrend „Henkie gaat naar Engeland” zongen, namen de Ajax-supporters dat gretig over. En om er daarna aan toe te voegen „Jaakke (voorzitter Ajax, red.) gaat met Henkie mee”.

En veel later, na weer pover spel van Ajax, dat pas in de slotfase ontsnapte aan een nederlaag dankzij een doelpunt van debutant Siem de Jong, kon Ten Cate „oprotten”. De waardering van de Ajax-aanhang ging wél uit naar Danny Blind, de technisch directeur van Sparta. De voorganger van Ten Cate werd gesmeekt thuis te komen „want hij is een echte Ajacied”.

Ten Cate deed het voorkomen of de afkeurende geluiden van de supporters hem koud lieten. Maar ook hij zal beseffen dat de kritische volgers van Ajax vaker hebben beslist over het lot van een trainer. In elk geval deed Ten Cate geen moeite meer te ontkennen dat hij mogelijk veldtrainer bij Chelsea wordt. Als Ajax en de Londense club het eens worden over een afkoopsom „is de kans aanwezig dat ik vertrek”, zei hij. Eindelijk geen leugens meer, zoals „ik wil met Ajax kampioen worden”. En in reactie op de bijtende kritiek vanaf de tribunes: „We hebben onder mijn leiding in 41 duels 92 punten gehaald. En we hebben meer dan 100 keer gescoord.”

Maar al te graag verkondigde Ten Cate ook vorig seizoen hoe veel beter Ajax onder zijn hoede presteerde in vergelijking met de periode-Blind. Inderdaad miste hij op een haar na de landstitel, maar op internationaal niveau faalde zijn behoudende aanpak. Twee keer liep Ajax de Champions League mis en recentelijk volgde uitschakeling in de UEFA Cup.

Wesley Sneijder en Ryan Babel ontwikkelden zich onder Ten Cate tot internationaal gewilde topspelers. Maar er stond tegenover dat Ten Cate er niet in slaagde met al die investeringen een geolied elftal te formeren. Bovendien kwamen er onder zijn bewind spelers die geen toegevoegde waarde hebben voor Ajax, zoals Colin, Delorge, Roger, Bakircioglu, Krohn-Dehli en Urzaiz. Luque zal zich nog moeten bewijzen. En Perez liet hij vertrekken naar concurrent PSV. Met Davids en Leonardo had hij de pech dat ze langdurig geblesseerde raakten. Per saldo was Ajax niet slechter af geweest als het Blind, die nog overwinterde in de Champions League, iets meer tijd had gegund. Al werd de oud-verdediger verweten dat hij op disciplinair gebied de touwtjes te veel liet vieren.

De woede van het Ajax-legioen richt zich dus ook op Jaakke. Natuurlijk is hij als voorzitter en toezichthouder verantwoordelijk voor de gang van zaken bij de club. Maar de tijd is voorbij dat een voorzitter ook directe invloed heeft op de technische gang van zaken. Het aantrekken van Martin van Geel, die bij AZ en Willem II als technisch directeur voortreffelijk werk had verricht, werd destijds gezien als een meesterzet. Maar op het gebied van het aan- en verkoopbeleid moet Jaakke toch vooral afgaan op zijn adviseurs.

Het verdient echter niet de schoonheidsprijs dat Jaakke, sinds zijn aanstelling in 2003, na technisch directeur Louis van Gaal, de trainers Ronald Koeman, Marco van Basten, John van ’t Schip en Danny Blind, evenals de bestuurders Klaas Nuninga en Hein Blocks, ook afscheid moet nemen van Ten Cate. Maar dat kan zonder gezichtsverlies wanneer de Amsterdamse oefenmeester kiest voor een dienstbetrekking bij Chelsea. Daarom lijkt het onwaarschijnlijk dat Ajax en de club van mecenas Roman Abramovitsj het niet eens zullen worden over een afkoopsom van een paar ton.

Na het gelijkspel sprak Ajacied Jaap Stam wijze woorden. „Dit soort zaken gebeurt in de voetballerij. Iedereen denkt toch in de eerste plaats aan zichzelf. Zo werkt het ook in de maatschappij. Ten Cate laat een goed elftal achter. Het enige wat wij kunnen doen is met een nieuwe trainer er een schepje bovenop gooien.”

Nader Bekeken, sport 15

    • Erik Oudshoorn