Televisie Voorkeur

Een weemoedige dans in een weemoedige maand: een verkorte versie van de choreografie Oktober van Conny Janssen waarin de dansers tussen lyriek en messcherpe dynamiek balanceren. In poëtische danstaal voeren ze de kijker mee in verwaaide verhalen over verlies en verlangen. Ned. 2, 1.35-1.55u. Foto Carel van Hees. Hees, Carel van

Actualiteiten

EénVandaag. Reportage over het optreden van de Achterhoekse rockband Normaal in Canada. Hun toeschouwers bestaan uit geëmigreerde Nederlanders die soms al tientallen jaren geleden ons land hebben verlaten. Vanuit heel Noord-Amerika komen de fans naar Canada om hun favoriete band te zien. Verder een eerder aangekondigde, maar toen uitgestelde reportage over de economische kansen van de milieuvriendelijke Zeppelin als alternatief voor de observatiehelikopter en als luchtrondvaartboot. Ned. 1, 18.20-18.45u.

Netwerk. De problematiek rondom loverboys: jongens die labiele meisjes tot prostitutie aanzetten. Aangezien 40 procent van deze loverboys van Marokkaanse afkomst is, pleit de Utrechtse criminoloog Frank Bovenkerk voor een actievere rol van de Marokkaanse gemeenschap. Hij lijkt hierin gehoor te vinden. Verder aandacht voor de thuiszorgorganisaties, die massaal oproepen tot protest. De instellingen luiden de noodklok, omdat vele ontslagen dreigen. Een onderzoek naar de omvang van de problemen. Is de bezorgdheid wel terecht? Ned.2, 20.25-21.00u.

Nova. Aandacht voor nieuwe vondsten in het ‘vuilnis’ van de overheid: een prullenbakkenonderzoek. Verder beelden uit Birma met commentaar vanuit de studio van de Belgische journalist Robin Ramaekers, die onlangs nog in het gebied was. Ned. 2, 22.15-22.50u.

documentaire

Windscale: Britain’s Biggest Nuclear... Disaster. Documentaire over de brand in de Britse kernreactor in Windscale in 1957. De regering, met haar ambitieuze kernenergieprogramma, was al diverse keren gewaarschuwd voor de onveiligheid van de reactor. Na de brand werd geprobeerd de affaire te verzwijgen en de verantwoording af te wentelen op zondebokken. Ooggetuigen vertellen hun verhaal. BBC 2, 22.00-23.30u.

Informatief

Tegenlicht: Turkije – het dilemma van de democratie. Een schets van de huidige situatie in Turkije. In de aanloop naar de parlementsverkiezingen werden afgelopen zomer zowel het seculiere als het islamitische kamp gevolgd. Centraal staat de vraag of democratie en islam eigenlijk wel samen kunnen gaan. Wordt Turkije de eerste echte islamitische democratie? Ned. 2, 20.55-21.48u.

Radar. Onderzoek naar de televisiereclames van Tell Sell en Best of Shopping met een test van de Tobi: een apparaat dat vijf keer sneller zou zijn dan een normaal strijkijzer. Verder de veel voorkomende problemen bij speciaal, begeleidend vervoer voor gehandicapten. Ned. 1, 20.30-21.10u.

James May’s 20th century: Big City, Bright Lights. Gemiddeld verhuizen er op aarde per dag 180.000 mensen naar een grote stad. James May onderzoekt deze migratiestroom. BBC 2, 20.00-20.30u.

Panorama: sub-prime suspect. Een onderzoek naar de kans dat Britse hypotheekverstrekkers, door geld te lenen aan mensen met een slecht kredietverleden of met een onzeker inkomen, een financiële crisis veroorzaken in Groot-Brittannië die vergelijkbaar is met de gebeurtenissen in de Verenigde Staten. BBC 1, 21.30-22.00u.

Why Democracy: Please vote for me. Documentaireserie over betekenis van de democratie. Ned.2, 22.50-23.55u.

Tegenlicht: De Wouter Tapes. Documentaire over PvdA-bestuur. Herh. maart 2007. 23.55-1.35u.

Praatprogramma

MAX & Loretta. Jacques d’Ancona, jurylid bij amusementsprogramma's, voetbalscheidsrechter en theaterrecensent is een van de gasten. Verder o.a. Evert van der Zouw, expert in bijnamen, en brandweerman Cor Kraaijenhagen, die voorlichting geeft over rookmelders. Ned. 2, 17.35-18.25u.

De wereld draait door. Gasten o.a. fotograaf en filmmaker Anton Corbijn en componist/zanger Bastian (You’ve got my love). Presentatrice Claudia de Breij wordt bijgestaan door tafelheer Jean Marc van Tol, tekenaar van Fokke & Sukke, die vanaf vandaag elke dag in DWDD commentaar leveren op de actualiteit. Ned. 3, 19.30-20.25u.

Pauw & Witteman. Gast Arnon Grünberg. die met zijn roman Tirza is genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Bokser Don Diego Poeder vertelt over het Ben Bril Memorial Boksgala in de piste van Carré. Ned. 1, 23.00-23.55u.

Kunst

Movie connections. Filmmagazine over Britse films die internationaal succes hebben. Bend it like Beckham, met gesprekken met regisseur Gurinder Chadha en actrice Paminder Nagra. BBC 1, 23.35-0.15u.

Amusement

De nieuwste show. Satirisch programma over actualiteiten. Ned. 3, 23.00-23.20u.

Sport

Holland Sport. Actuele sportshow met Rick van den Hurk, honkballer in Amerika, als gast. Ned.3, 20.25-21.30u.