Televisie Film van de dag

The Red Stuff. 4 Oktober was het vijftig jaar geleden dat de Russen de wereld verbaasden door een kunstmaan in een baan om de aarde te brengen. Een maand later, terwijl het eerdere projectiel nog zijn rondjes draaide, werd voor het eerst een raket gelanceerd met een levend wezen aan boord, het hondje Lajka. De ruimtewedloop tussen de Sovjet-Unie en de VS was een feit. Leo de Boers The Red Stuff – een verwijzing naar de (verfilmde) roman The Right Stuff van Tom Wolfe over het Amerikaanse ruimteprogramma – gaat over de eerste groep Sovjetruimtevaarders uit de jaren vijftig en zestig: over hun persoonlijke motivatie, de manier waarop zij omgaan met het gevaar van het betreden van een voor de mensheid onbekend pad en de technische onbeholpenheid en krankzinnige risico’s van het Sovjetruimtevaartprogramma. Met interviews en veel oude Sovjetheraldiek. (Leo de Boer, 2000, NL), België 2, 20.50-21.35u.

André Waardenburg