Stadje in Darfur geheel vernietigd

Het stadje Haskanita (7.000 inwoners) in de West-Soedanese regio Darfur is geheel vernietigd en de bevolking en 15.000 ontheemden uit naburige kampen zijn gevlucht, zo hebben de VN gisteren gemeld.

Geweld en wraakacties nemen toe in Darfur in het licht van het komende vredesoverleg en de komst van een nieuwe vredesmacht van Afrikaanse Unie en Verenigde Naties voor de Soedanese regio.

Wie verantwoordelijk is voor de vernietiging van Haskanita is niet geheel duidelijk maar vermoedelijk voerden regeringssoldaten de wraakactie uit. Haskanita ligt in de regio waar ruim een week geleden tien militairen van de huidige vredesmacht van de Afrikaanse Unie (AU) bij een grote aanval werden doodgeschoten. Verantwoordelijk voor deze aanval was waarschijnlijk een afgescheiden factie van een van de belangrijkste twee rebellengroepen, het Soedanese Bevrijdingsleger (SLA) en de Beweging voor Gerechtigheid en Gelijkheid (JEM). Soedanese regeringsmilitairen namen de controle over de regio en Haskanita over na de aanval op de AU.

Ruim twee miljoen Darfuri’s van Afrikaanse afkomst zitten al ruim twee jaar aan een hulpinfuus in talrijke vluchtelingenkampen opgesloten. Hun dorpen zijn vernietigd en veelal bezet door Darfuri’s van Arabische afkomst.

Een akkoord tussen de Soedanese regering en sommige rebellen bracht vorig jaar geen vrede en onder auspiciën van de VN en de AU beginnen eind deze maand nieuwe vredesbesprekingen in de Libische hoofdstad Tripoli. De onderling sterk verdeelde verzetsgroepen willen van zich laten horen door militaire acties om straks een grotere stem te krijgen aan de onderhandelingstafel. En ook de Soedanese regering probeert gebied te veroveren om in een sterkere positie een bestand te kunnen tekenen.

De komst van nieuwe vredestroepen leidt eveneens tot spanningen. Eén van de vele facties van het verzet, de SLA-groep geleid door Abdul Wahid al-Nur, weigert in Tripoli te komen praten als niet eerst de vredesmacht van AU en VN ter plaatste is.

Khalil Ibrahim, leider van een factie van de JEM, wil niet naar Tripoli als AU en VN niet eerst een bijeenkomst beleggen om alle rebellengroepen te verenigen. De SLA-factie van Minni Minawi, die vorig jaar als enige wél een akkoord sloot met de regering, raakte vorige maand slaags met regeringssoldaten.