Stad in Darfur geheel vernietigd

In Darfur is het stadje Haskanita geheel vernietigd, een week nadat Soedanese regeringssoldaten er de controle over kregen. De bevolking van 7.000 inwoners plus 15.000 ontheemden is op de vlucht geslagen. Dat meldden de Verenigde Naties. Geweld en wraakacties nemen toe in Darfur, bij het naderen van het vredesoverleg deze maand en de aanstaande vredesmacht voor de regio.

Vermoedelijk voerden regeringssoldaten een wraakactie uit. Haskanita, nu geheel platgebrand, ligt 150 meter van een basis waar ruim een week geleden zeker tien militairen van de vredesmacht van de Afrikaanse Unie (AU) werden doodgeschoten. Verantwoordelijk was waarschijnlijk een afgescheiden factie van één van de twee belangrijkste rebellengroepen. Regeringsmilitairen namen de controle over de regio en Haskanita over na de aanval.

Ruim twee miljoen Darfuri’s van Afrikaanse afkomst zitten al ruim twee jaar in talrijke kampen opgesloten. Hun dorpen zijn vernietigd en veelal bezet door Darfuri’s van Arabische afkomst. Onder auspiciën van de VN en de AU beginnen eind deze maand nieuwe vredesbesprekingen in de Libische hoofdstad Tripoli. De onderling verdeelde verzetsgroepen plegen nu militaire acties om straks een grotere stem te krijgen aan de onderhandelingstafel. Ook de regering probeert gebied te veroveren.

De komst van vredestroepen leidt eveneens tot spanningen. Eén van de vele facties van het verzet weigert in Tripoli te komen praten als niet eerst de vredesmacht van AU en VN ter plaatse is. De enige factie die vorig jaar wél een deal sloot met de regering, raakte vorige week slaags met regeringssoldaten.