Servische politie pakt neonazi’s op

De Servische politie heeft gisteren in Novi Sad in het noorden van Servië 56 mensen opgepakt nadat neonazi’s slaags waren geraakt met antifascistische tegendemonstranten.

De neonazi’s zijn lid van de ultrarechtse organisatie Nacionalni Stroj (Nationale Formatie), die voor gisteren een mars had aangekondigd om te protesteren tegen de mogelijke afscheiding van Kosovo en om de geboortedag van SS-chef Heinrich Himmler te herdenken. Die mars was door de overheid verboden.

De politie liet een groep van vijftien Servische en elf Slowaakse neonazi’s – die waren gekleed in zwarte hemden en die laarzen droegen – ongemoeid tot ze langs een café in de stad liepen waar zich antifascistische tegenbetogers ophielden en ze begonnen die met stenen te bekogelen. Daarop werden ze ingerekend.

De arrestanten bleken messen, hakenkruisen en fascistische vlaggen bij zich te hebben. Onder hen bevindt zich de leider van Nacionalni Stroj, Goran Davidovic, die zich Führer laat noemen.

In Novi Sad hadden zich gisteren rond vijfduizend antifascisten verzameld om tegen de komst van de neonazi’s te protesteren. Er waren enkele duizenden politiemannen op de been om beide groepen uit elkaar te houden. Bij het incident bij het café vielen diverse gewonden. Onder de in totaal 56 arrestanten bevinden zich twee antifascisten.

Na het verbod van de mars van de neonazi’s had een andere ultrarechtse organisatie, Obraz (Gezicht), aangekondigd ook naar Novi Sad te komen om met Nacionalni Stroj te marcheren.

Eerder gisteren werden in Belgrado al acht Bulgaarse neonazi’s opgepakt toen ze zich opmaakten om naar het noordelijker gelegen Novi Sad te begeven.

In Novi Sad werden in 1942 achthonderd joden en vierhonderd Serviërs door de nazi’s vermoord. (Reuters, AP)