Sensationeel optreden van omstreden fenomeen

Afonso Alves vestigde gisteren opnieuw de aandacht op zich door zeven keer te scoren in het competitieduel met Heracles. De Braziliaanse international werd deze zomer nog verguisd toen hij aanstuurde op een vertrek.

Een recordaantal van zeven doelpunten maakte de Braziliaan Afonso Alves gisteren voor Heerenveen in de thuiswedstrijd tegen Heracles. Op de foto’s (van links naar rechts) zijn eerste, tweede (uit een vrije trap) en zesde goal. Foto’s Pics United en WFA WFA43:VOETBAL: SC HEERENVEEN - HERACLES ALMELO:HEERENVEEN;07OKT2007-Afonso Alves #10 scoort de 2-0 uit een vrije trap. Zondag speelde SC Heerenveen thuis in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen tegen Heracles Almelo. WFA/sd/str. Ronald Fleurbaaij WFA WFA

Afonso Alves Martins Jr blijft verbazen. De 26-jarige spits van SC Heerenveen vestigde gisteren met zeven doelpunten tegen Heracles een record in de eredivisie. De spits, die in de aanloop naar het seizoen alles in het werk stelde om uit Friesland te vertrekken, kreeg van zijn coach Gertjan Verbeek een applauswissel en werd door de aanhang van de thuisclub in de armen gesloten. „Ik dank het team”, zei hij na afloop van de met 9-0 gewonnen wedstrijd voor de camera van RTL. „Ik ben blij met de doelpunten die ik heb gemaakt. Dit is belangrijk voor het elftal”,

Het eredivisierecord stond tot gisteren op naam van vier spelers. Johan Cruijff, Marco van Basten, Dirk Lammers en Pierre Kerkhoffs waren in het verleden allen goed voor zes goals in één duel. Cruijff en Van Basten deden dat in dienst van Ajax. Kerkhoffs voor SC Enschede en Lammers voor DOS. Alves haalde met zijn zeven doelpunten ook het nieuws in zijn vaderland Brazilië. Deze week vliegt hij daar weer heen voor de WK-kwalificatieduels tegen Colombia en Ecuador.

Alves begon zijn voetbalcarrière bij Atlético Mineiro. In 2002 maakte hij de overstap naar het Zweedse Allsvenskan en speelde hij tot de zomer van 2006 bij de clubs Örgryte IS en Malmö FF. Tijdens zijn debuutseizoen in de Zweedse havenstad veroverde Alves met zijn ploeg de nationale titel. In juli van het vorig jaar werd de spits voor 4,5 miljoen euro overgenomen en werd daarmee de duurste aankoop aller tijden van SC Heerenveen.

De spits uit Belo Horizonte groeide in zijn eerste jaar bij SC Heerenveen al snel uit tot een fenomeen en brak het ene record na het andere. Op zaterdag 10 januari van dit jaar brak hij al het clubrecord van Jon Dahl Tomasson en Anthony Lurling door tegen PSV zijn negentiende seizoenstreffer aan te tekenen. Alves sloot het seizoen af als topscorer van de eredivisie met 34 doelpunten. Hij eindigde als tweede in het klassement van topschutters in Europa.

De in Brazilië onbekende Alves vestigde de aandacht op zich van de Braziliaanse bondscoach Dunga. Onder zijn voetbalnaam ‘Afonso’ maakte de nummer tien van SC Heerenveen zijn opwachting bij de Copa America in Venezuela. Tijdens het toernooi liet Alves desgevraagd weten dat hij graag in Heerenveen zou blijven, maar mede onder invloed van zijn zaakwaarnemers stuurde hij toch aan op een vertrek.

Alves haalde zich de woede van zijn medespelers en de Heerenveenaanhang op de hals door voor het eerste competitieduel met Ajax niet op de training te verschijnen. Zonder de topscorer begon Verbeek zonder overtuiging aan het seizoen. Heerenveen-doelman Brian Vandenbussche stelde dat hij „Alves nooit meer hoefde te zien”. De Braziliaan verscheen niet op het mede door De Telegraaf georganiseerde voetbalgala waar hij gehuldigd zou worden als voetballer van het jaar. De krant besloot hem daarop dit seizoen niet meer te beoordelen; Alves kreeg vanmorgen geen cijfer voor zijn sensationele optreden tegen Heracles.

Vlak voor het verstrijken van de transferdeadline leek Alves alsnog naar AZ te vertrekken. De spits nam zelfs al afscheid van zijn medespelers. AZ en Heerenveen werden het echter niet eens over de overgang. Alves keerde vorige week terug in de selectie van Heerenveen. In het competitieduel met Feyenoord begon hij nog op de bank. In het Uefa-Cuptoernooi kreeg hij tegen het Zweedse Helsingborg voor het eerst dit seizoen een basisplaats, maar hij kon niet voorkomen dat Heerenveen met 5-1 verloor en werd uitgeschakeld in de eerste ronde.

Bij zijn rentree voor eigen publiek in het eerste van SC Heerenveen stonden de fans gisteren al na tien minuten op de banken. Alves maakte vervolgens binnen achttien minuten een hattrick. Trainer Verbeek stond lachend langs de kant. Na rust voegde Alves vier doelpunten aan zijn totaal toe. „Dit is een buitensporige prestatie van Afonso. Hij heeft het fantastisch gedaan en daarom heb ik hem vlak voor tijd ook naar de kant gehaald, terwijl ik al drie keer had gewisseld. Dat was een geste naar hem voor zijn prestatie”, zei Verbeek die ook de rest van het team complimenteerde. „Behalve de 2-0 uit een vrije trap waren de andere goals allemaal een prestatie van het team. Hij staat aan het eind van de keten.”