Revolutie in drukinkt bij instituut ‘FAZ’

Een instituut in Duitsland is eind vorige week van aangezicht veranderd. De Frankfurter Allgemeine, bolwerk van traditionalisme in kranten maken, heeft zijn opmaak aangepast. Belangrijkste wijziging: een foto op de voorpagina.

Voor de dagelijkse lezer van de ‘FAZ’ is het even slikken. De grijze meneer is ineens zichzelf niet meer. Hij heeft een bont pak aan en de ouderwetse schoenen zijn ingeruild voor trendy loafers. Veel lezers hebben intussen laten weten niet gecharmeerd te zijn van de veranderingen. Maar dat had de hoofdredactie ingecalculeerd.

Sinds de oprichting in 1949 stond slechts drieëndertig keer een foto op de voorpagina. Vanaf nu heeft de krant dagelijks een kleurenfoto op de ‘één’. Het gotisch schrift in de koppen boven de commentaren op de voorpagina maakte plaats voor een gladde times-letter.

Dit is niet minder dan een revolutie in drukinkt. Bijna zestig jaar bleef de voorpagina van de FAZ praktisch ongewijzigd. Tot een jaar of zeven geleden viel dit conservatisme in de smaak. Maar aan het begin van het nieuwe millennium veranderde dat.

De betaalde oplage van meer dan 400.000 exemplaren stabiliseerde. Om daarna snel te gaan dalen. De Frankfurter Allgemeine, waarvan altijd wordt gezegd dat hij oerdegelijk, gezaghebbend maar ook een beetje saai is, heeft nu een betaalde oplage van rond de 362.000 exemplaren. Veertigduizend minder dan in 2000.

De periode van neergang gaat ruwweg gelijk op met de oprichting en het bestaan van het frivolere zondagszusje van de FAZ, de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), die sinds september 2001 op de markt is. Met succes: haar oplage bedraagt circa 315.000 exemplaren – en stijgt.

De zondagskrant ziet er smakelijk uit. Veel kleurenfoto’s, kortere artikelen. En leest makkelijker door een lichtere toon, minder hermetische opmaak en door verslaggeving te laten prevaleren boven opinieartikelen en analyses.

Iets van het zondagsexemplaar is in de doordeweekse krant gekomen. Of inhoud en toon van de Frankfurter Allgemeine veranderen, moet nog blijken. . „Wij blijven onszelf trouw”, schreef de hoofdredactie in een begeleidend commentaar. Maar de invloed van de FAS op de FAZ zal zich waarschijnlijk sterker laten gelden als de oplagedaling door deze vormwijziging niet wordt gekeerd.