Plasterk: de vaklui beslissen

De componisten zullen in de toekomst betrokken blijven bij de verdeling van de subsidies voor nieuw werk van componisten. Dat zei minister R. Plasterk (Cultuur) gisteravond in Amsterdam tijdens een bijeenkomst van Donemus en het Fonds voor de Scheppende Toonkunst (FST).

De instituten vierden samen hun jubilea, 60 en 25 jaar, voor ze binnenkort definitief verdwijnen. Het FST gaat op in het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten+. Muziekuitgever Donemus fuseert met een aantal andere ondersteunende muziekinstellingen tot een groter instituut.

Bij zijn motivering om de componisten, die voor hun inkomen vaak sterk afhankelijk zijn van het FST, te blijven betrekken bij het beoordelen van subsidieaanvragen, verwees Plasterk naar de wetenschap, waar onderzoeksaanvragen ook altijd door vakgenoten beoordeeld worden.

„Er is maar een kleine groep professionals in staat om op basis van een partituur een afgewogen kwaliteitsoordeel te vellen. Die expertise moeten we koesteren.”