PKK doodt 13 Turkse commando’s

De Turkse regering buigt zich vandaag over tegenmaatregelen, al dan niet in Irak, tegen de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die gisteren 13 Turkse commando’s doodde in een hinderlaag in het overwegend Koerdische zuidoosten van het land.

Dit bloedigste verlies voor het Turkse leger sinds 1995 werd vandaag gevolgd door de dood van nog twee soldaten bij verschillende incidenten in het zuidoosten. De Turkse regering heeft tien dagen geleden een akkoord met Bagdad gesloten om de PKK, die haar uitvalsbases in Noord-Irak heeft, aan te pakken.

Maar de nieuwe incidenten zullen de al bestaande, zware druk van het Turkse leger op de regering versterken om zelf de PKK in Noord-Irak uit te schakelen. Het akkoord met Irak, waarvan de details niet bekend zijn gemaakt, was al sceptisch ontvangen in Turkije. Zowel de Iraakse Koerden als de Verenigde Staten verzetten zich tegen Turkse legeroperaties over de grens.

Het Turkse kabinet besprak vanmiddag de strijd tegen Koerdische separatisten tijdens zijn reguliere zitting. Vervolgens zou de kwestie aan de orde komen op een bijeenkomst van de antiterrorisme raad. Deze bestaat uit functionarissen die de strijd tegen (Koerdisch) terrorisme leiden. „Onze strijd tegen het terrorisme zal op een heel andere manier worden voortgezet”, zei premier Erdogan gisteravond. Hij gaf geen nadere bijzonderheden. „Een operatie over de grens ligt op tafel”, kopte de massakrant Hürriyet vanochtend.

De 13 commando’s werden gedood in de provincie Sirnak, niet ver van de plaats waar regeringsmilitairen en PKK-rebellen twee dagen eerder slaags waren. Het leger lanceerde daarop een grootscheepse zoekoperatie naar de rebellen. Later nam het bepaalde gebieden bij de grens met Irak onder vuur om hen te beletten naar hun bases terug te keren, aldus een legerverklaring.

Een woordvoerder van de PKK bevestigde gisteren de aanval op de Turkse legereenheid. Hij zei dat de eigen strijders geen verliezen hadden geleden. De autonome Koerdische regering op haar beurt liet weten dat de zaak haar niet aangaat omdat de hinderlaag in Turkije was gelegd. „Dit is een Turks binnenlands probleem.” (AP, Reuters, AFP)