Papa zit in de bank

Jeugdtheater: Huisvuil door Huis aan de Amstel. Vanaf 6 jaar. Tournee t/m 16 dec. 020-6229328 www.huisaandeamstel.nl.

De huiskamer is een kronkelend, ellipsvormig eilandje van stof en rommel, waar twee broers wonen. De een is bazig, de ander speels, hij sleept allerlei troep mee van straat. Terloops melden zij dat mama en papa zijn verdwenen. Dan verdwijnt er ook een broer, door de spleet van de bank.

Voor Huis aan de Amstel schreef Ko van den Bosch zijn eerste kindertoneelstuk Huisvuil, geregisseerd door Erik Whien. De tekst zit vol met Van den Bosch’ kenmerkende poëtische kronkels, waarvan je je kunt afvragen of een zesjarige toeschouwer ze wel oppikt. Mooi en geestig zijn ze wel. Peter van Heeringen en Stefan Rokebrand spelen ontwapenend de twee broers. Helge Slikker speelt vader en zingt een geestig lied.

Het stuk, dat verder tamelijk plotloos over de relatie van de twee broers gaat, krijgt tegen het einde alsnog een gruwelijk plot mee. Aan de binnenkant van de bank (prachtig vormgegeven met doorzichtig nylon en allerlei zoekgeraakte troep) ontmoeten de broers hun vader die zich daar zes jaar heeft schuilgehouden, nadat mama omkwam toen zij over een rood autootje van een der broers struikelde. Vader heeft nog sterk overwogen om zijn zoon hierom te vermoorden.

Van den Bosch stapt er snel en luchtig overheen, wat merkwaardig maar ook wel weer geestig is. Hij is duidelijk nog niet zo thuis in het jeugdtheater, maar dat is eigenlijk ook wel weer verfrissend.