Oranjebond: Máxima vergist zich over identiteit

Michiel Zonnevylle, voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen, vindt het ‘jammer en curieus’ dat prinses Máxima ‘de Nederlandse identiteit’ niet heeft gevonden. Hij reageerde daarmee op een inmiddels omstreden toespraak van de prinses, vorige week. Zonnevylle is ervan overtuigd dat er wel degelijk een Nederlandse identiteit is.

Dat zei hij zaterdag tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de bond in Schoonhoven. Het feit dat er in ons land 16 tot 17 miljoen mensen dezelfde taal spreken, is een aanwijzing dat de identiteit wél bestaat, aldus Zonnevylle. „En zegt de uitbundige viering van Koninginnedag ook niet iets over ons land?” Zonnevylle noemde ook de herdenking op 4 mei. „Die behoort ook tot de nationaliteit. Waar ter wereld komt zoiets voor?”

Het onafhankelijke Tweede Kamerlid Rita Verdonk stelde zaterdag in de actualiteitenrubriek NOVA dat Máxima het Nederlandse volk tekort heeft gedaan. Verdonk sprak van een „zeer ondoordachte actie van het kabinet om zo’n actie goed te keuren.”

Minister Ella Vogelaar (Integratie) zei gisteren in het televisieprogramma Buitenhof het jammer te vinden dat de toespraak van Máxima leidt tot polarisatie. De prinses heeft volgens de minister willen zeggen dat de Nederlandse identiteit geen statisch gegeven is, maar dat er wel gemeenschappelijkheden zijn. Máxima verwees, aldus minister Vogelaar, naar de Nederlandse geschiedenis en taal als gemeenschappelijke kenmerken, maar voegde eraan toe dat deze voortdurend onderwerp van gesprek zijn. „Er is geen afgeronde Nederlandse identiteit.”