Onderzoek Irak: Blackwater moet worden vervolgd

Bewakers van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Blackwater doodden drie weken geleden in Bagdad niet 11 maar 17 burgers, ze hadden geen enkele reden om te schieten en de betrokkenen moeten worden vervolgd. Dat is de uitkomst van een Iraaks regeringsonderzoek die gisteren is bekendgemaakt. Volgens een regeringswoordvoerder werd het Amerikaanse diplomatieke konvooi dat door Blackwater werd beschermd niet beschoten voor de bewakers zelf begonnen te schieten. Blackwater zelf houdt het erop dat het konvooi onder vuur van rebellen kwam.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft na een eerste eigen onderzoek ter plaatse besloten dat er meer controle komt op het werk van Blackwater. Onder andere worden tientallen diplomatieke veiligheidsagenten naar Irak gestuurd die voortaan elk konvooi dat door mensen van Blackwater wordt bewaakt moeten begeleiden. De Amerikaanse Federale Recherche (FBI) voert ook een onderzoek uit en de gepensioneerde Amerikaanse diplomaat Stapleton Roy leidt een diplomatieke missie.

Twee van Iraks machtigste shi’itische leiders kwamen zaterdag overeen een eind te maken aan hun machtsstrijd en het onderling bloedvergieten in het name het olierijke zuiden van Irak te stoppen. De radicale, populistische geestelijke Muqtada Sadr en Abdul-Aziz al-Hakim, leider van de machtigste shi’itische partij (de Hoogste Islamitische Iraakse Raad), beloofden meer te gaan samenwerken. Beide mannen beschikken over een goed gewapende strijdgroep, Sadr het Leger van de Mahdi en Hakim de Badrmilitie. De eveneens shi’itische Iraakse premier, Nouri al-Maliki, juichte het akkoord toe, maar in het land werd er met een zekere scepsis op gereageerd.

De hoogste Amerikaanse commandant in Irak, generaal David Petraeus, beschuldigde de Iraanse ambassadeur in Irak er gisteren van lid te zijn van de Al-Qodseenheid, een elitegroep van de Revolutionaire Garde die door VS wordt beschuldigd geweld in Irak aan te stoken. De Amerikanen houden zes Iraniërs in Irak vast die volgens hen hoge leden van de Al-Qods[Jeruzalem]eenheid zijn. (AFP, AP, Reuters)