Na fout van Hamilton valt beslissing F1 in slotrace

Door een kostbare fout van klassementsleider Lewis Hamilton wordt de strijd om het wereldkampioenschap in de Formule 1 pas in de slotrace beslist, over twee weken in Brazilië. De Brit kon gisteren de titelstrijd in zijn voordeel beslissen, maar hij viel in de Grote Prijs van China met zijn McLaren voortijdig uit.

Ferrari-coureur Kimi Raikkonen profiteerde door in Shanghai voor de Spaanse titelverdediger Fernando Alonso de overwinning te pakken. Het verschil tussen Hamilton en zijn teamgenoot Alonso bedraagt nu nog maar vier punten. Raikkonen bracht zijn achterstand terug tot zeven punten.

Hamilton leek lange tijd op weg naar zijn eerste wereldtitel in de Formule 1. Hij vertrok van pole-position en wist tijdens een lichte regenbui al snel een goede voorsprong op te bouwen ten opzichte van de concurrentie. De problemen bij de 22-jarige coureur ontstonden toen de regen was opgehouden en het circuit van Shanghai begon op te drogen. Vorige week had hij de door regen geteisterde Grote Prijs van Japan op overtuigende wijze gewonnen, zonder ook maar één fout te maken.

De natweerbanden van Hamilton hadden het op het circuit bij Shanghai zwaar te verduren onder deze omstandigheden en vooral de rechterachterband van de McLaren-coureur vertoonde ernstige slijtage. Raikkonen wist het gat hierdoor razendsnel te dichten en passeerde de Engelsman na een kort maar hevig gevecht. Hamilton stuurde zijn bolide daarna richting de pits, maar was daarbij net iets te wild. De wagen ging heel wijd door de laatste bocht en liep vast in de daar gelegen grindbak.

Raikkonen maakte geen fouten en behaalde zo zijn vijfde overwinning van het seizoen. Bij Ferrari was er extra reden voor feest: de Fin had de Italiaanse renstal zijn tweehonderdste zege in de Formule 1 bezorgd.

„Ik ben diep teleurgesteld”, zei Hamilton na afloop van de race over zijn gemiste kans om gisteren als debutant de wereldtitel op zijn naam te schrijven. „Dit was mijn eerste, grote fout van het jaar. We bleven langer op de regenbanden rijden, omdat we niet wisten of het opnieuw zou gaan regenen. De banden werden echter steeds slechter en toen ik de pits instuurde, was het alsof ik op ijs reed. Ik gleed van de baan en kon niets meer doen. Het spijt me enorm voor het team. Ik moet deze teleurstelling snel zien te verwerken, want over twee weken is de laatste race.”

Dankzij de grandioze fout van Hamilton moet de Grote Prijs van Brazilië op 21 oktober de doorslag geven. Hamilton bleef door zijn eerste uitvalbeurt van het jaar steken op 107 punten. Alonso, de regerend wereldkampioen, heeft er na zijn tweede plaats in Shanghai 103. Ook Raikkonen maakt nog kans op de wereldtitel. Hij heeft zeven punten minder dan Hamilton.

Raikkonen kreeg de leiding in de race in handen nadat de Poolse BMW-coureur Robert Kubica, die aan de kop lag dankzij de pitstops van de voorste rijders, zijn wagen met een technisch probleem aan de kant had gezet in de laatste bocht van het circuit. In diezelfde bocht vielen ook Toyota-coureur Ralf Schumacher en de Duitse kopman van Spyker, Adrian Sutil, uit. Zij vlogen hier vlak na elkaar op spectaculaire wijze van het circuit af door de verraderlijke weersomstandigheden.

Raikkonen reageerde, zoals gewoonlijk, koeltjes op zijn zege. „Aan het begin van de race had ik problemen met de voorbanden”, mompelde hij na afloop. „Ik wist echter dat het beter zou worden als de baan droger zou worden. Na de eerste pitstops ging alles goed en kon ik dichter in de buurt van Lewis komen. Het inhalen van Hamilton ging vervolgens redelijk eenvoudig. De rest van de race was vervolgens geen probleem voor mij.” (ANP)