Musharraf wint, maar is niet zeker van de macht

Pervez Musharraf is zaterdag zoals verwacht met een overweldigende meerderheid herkozen tot president van Pakistan. Of zijn herkiezing rechtsgeldig is, zal nog ruim een week onzeker blijven. Het Pakistaanse Hooggerechtshof oordeelde vrijdag dat het meer tijd nodig heeft om over de legitimiteit van Musharrafs kandidatuur te oordelen. De oppositie vecht diens kandidaatstelling aan.

In het parlement, dat samen met vier provinciale raden de president kiest in Pakistan, won Musharraf 252 van de 257 uitgebrachte stemmen. Een van de twee andere presidentskandidaten won twee stemmen, de drie overige stemmen waren ongeldig. Ook in de raden was de steun voor Musharraf bijna unaniem.

Een deel van de oppositie had vorige week al laten weten de verkiezingen te zullen boycotten. De grootste oppositiepartij, de Pakistan People Party van balling Benazir Bhutto, boycotte de verkiezing niet, maar onthield zich van stemming.

Vrijdagmiddag sloten Bhutto en Musharraf een verzoeningspact. Bhutto krijgt amnestie, waardoor zij veilig vanuit haar ballingsoord Londen naar Pakistan zou kunnen terugkeren. Bhutto zegt op 18 oktober terug te zullen keren.

Musharraf, die behalve president ook militair bevelhebber is, weigerde gisteren uit te sluiten dat hij de noodtoestand afkondigt als het Hooggerechtshof volgende week woensdag oordeelt dat zijn herverkiezing ongeldig is. „Laat ze eerst hun besluit maken, dan beslissen we”, zei de president. Eerder dit jaar dreigde Musharraf al eens met de noodtoestand, die hem de mogelijkheid zou geven burgervrijheden in te perken en langer aan te blijven in zijn omstreden dubbelfunctie.

In de aan Afghanistan grenzende provincie Noord-Waziristan zijn volgens het Pakistaanse leger dit weekeinde zeker vijftig rebellen die verdacht worden van banden met de Talibaan gedood. In de strijd kwamen twintig militairen om.

Musharraf, sinds ‘9/11’ een bondgenoot van de VS, heeft eerder toegezegd om moslimextremisten aan te pakken. Dat komt hem op veel kritiek te staan van radicale moslimleiders in eigen land. (AP, Reuters)