Martelen graag

Om te vechten heb je kracht nodig en dat kost geld. Daarom moet je oogsten, anders kun je niet hakken. On-doden doen dat anders dan mensen. Maar dan heb je de nachtengelen nog niet gezien. Die gooien er zo een zeppelin tegen aan.

In het Qwest Center van Seattle is dit gesneden koek. De World Cyber Games 2007. Honderden virtuelen die elkaar hier bestrijden – aangestuurd door jongens met puntige en glimmende haren. Uit Oekraïne, Polen, China, Korea, Denemarken.

Ze doen dat iedere dag: hakken, meppen, schieten, bombarderen, laseren, verstenen. De inzet: wereldwijde roem. Onder het volk in cyberspace dan.

Verdaasde blikken achter flikkerende schermen. Tien, vijftien uur trainen per dag. Tactiekbesprekingen. Wie beweegt zijn leger waarheen? Welke wapens worden van stal gehaald? Hoeveel leg ik er in een keer om? Ernstige afwegingen voor jongens van achttien, twintig jaar.

De show eromheen ruikt naar gebakken lucht. Het prijzengeld niet: 450.000 dollar in hapklare brokken. Maar de helft van de stoelen voor het publiek zijn leeg. De echte virtueel kijkt online.

De showmaster op het lege podium maakt er het beste van. Dat kan hij goed. Aangespoord door licht, vuurwerk en luide muziek – veel luide muziek. Aangeboren eigenschap: van niets iets maken. ‘Laaaaaaaadies and gentleman. And now let’s welcome theee-heeeee biggest player of warcraft in the wooooooorld!’

Schuchtere jongens in een T-shirt. Geen greintje gevaar. Is dit nou de nieuwe wereld waar wij zo beducht voor moeten zijn? Is dit de jeugd die het spoor volledig bijster is? Is dit het schorem van de moderne tijd? Kinderen die het na gaan spelen in Columbine of Virginia Tech?

Welnee. Dit is onschuldig. Intelligent bij tijd en wijle. Geen greintje agressie op de bedeesde gezichten.

En dan komt de president van het machtigste land in de echte wereld met een verklaring. Zelfde dag, andere plek. Martelen, zegt hij, dat mag. „We leveren strijd met terreur. Dat verwachten de mensen van ons.”

In de echte wereld ja.

Floris-Jan van Luyn is journalist, voormalig NRC-correspondent in China en filmmaker.