Marathon Chicago door hitte gestaakt

In een door hitte geteisterde marathon van Chicago is gisteren een deelnemer overleden. Een 35-jarige man uit Michigan viel neer en overleed later in een ziekenhuis. Vandaag zou sectie op het lichaam worden verricht om de exacte doodsoorzaak vast te stellen. In ziekenhuizen moesten ongeveer 250 deelnemers worden behandeld voor problemen die door de hitte en de hoge luchtvochtigheid waren veroorzaakt.

Vier uur na de start werd de marathon gestaakt, bij een temperatuur van rond de dertig graden Celsius. Duizenden deelnemers trokken zich daar niets van aan en vervolgden hun weg naar de finish. ’s Ochtends om tien uur was het al 23 graden en was de luchtvochtigheid al gestegen tot 86 procent. Een van de grootste problemen was dat er onderweg niet voldoende water was voor de ongeveer 36.000 deelnemers. Van hen haalden er circa 25.000 de finish.

De Keniaan Patrick Ivuti won de marathon in 2.11.11 uur. Voor de vijfde achtereenvolgende keer kende de marathon van Chicago een Keniaanse winnaar. Met een fractie van een seconde bleef Ivuti de Marokkaan Jaouad Gharib voor. Er moest een finishfoto aan te pas komen om te kunnen bepalen wie de marathon had gewonnen. Bij de vrouwen won BerhaneAdere, uit Ethiopië, in 2.33.49. (AP, AFP)