Leiding Batasuna blijft in voorarrest

De Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón heeft zeventien van de 23 leden van Batasuna, de verboden politieke tak van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, onvoorwaardelijk voorarrest opgelegd.

Door deze maatregel zit vrijwel het volledige bestuur van Batasuna in de gevangenis.

De arrestatie, vorige week donderdag, en de eerste verhoren van de verdachten hebben in Baskenland tot relletjes geleid. Daarbij werden bankautomaten vernield, een autobus in brand gestoken en een huis van een socialistische burgemeester met brandbommetjes aangevallen.

De arrestatie en het voorarrest hebben tot felle reacties geleid van de zijde van de Baskische nationalisten. Dit weekeinde herhaalde de enige woordvoerder van Batasuna die niet in de gevangenis zit, Pernando Barrena, dat het optreden van justitie wordt beschouwd als een „oorlogsverklaring” van de Spaanse regering aan het Baskische afscheidingsstreven.

De nationalistische Baskische regiopresident Juan José Ibarretxe vergeleek de situatie met de onderhandelingen in Noord-Ierland. „De Britse regering zou het nooit in zijn hoofd halen om de leiders van Sinn Fein [de politieke tak van de IRA, het verboden Ierse republikeinse leger, red.] in de gevangenis te zetten”, aldus Ibarretxe.

Garzón onderstreepte dat de eerdere bijeenkomsten van Batasuna in verband met een mogelijke beëindiging van de ETA-terreur plaats hebben gemaakt voor een hernieuwde gewelddadige confrontatiestrategie, nu de ETA het geweld heeft hervat. Batasuna zou opnieuw helpen bij structurele terreur in de vorm van „aanslagen, ontvoeringen en afpersingen”, zonder afstand te nemen van deze aanpak, aldus de rechter.