John Peel

David Langerak en Martine Brinksma Foto Isabel Nabuurs 06-10-07, Amsterdam, Persil, David en Martine Foto: Isabel Nabuurs Nabuurs, Isabel

„De BBC heeft meteen na de dood van John Peel ingesteld dat er begin oktober een John Peel Day moest komen”, zegt David Lingerak. „Als discjockey heeft Peel een enorme leegte achtergelaten. Hij was de held van de onafhankelijke popmuziek, draaide alles wat hij mooi vond, of het nu wel of niet bij een platenmaatschappij zat.

„Zoals onze demo, een van de eerst dingen die we maakten. We stuurden hem een bandje en hij draaide het meteen in zijn programma. Daar kwamen we pas achter toen hij ons hoogst persoonlijk een ansichtkaart stuurde, met een verzoek om wat persoonlijke informatie. Dat was op zich al bijzonder, want meestal wilde hij niet te veel weten van de muzikanten.”

Het Amsterdamse electro-gitaarpopduo Persil (Martine Brinksma en David Lingerak) werd driemaal uitgenodigd om bij de BBC een sessie op te nemen voor het radioprogramma van John Peel, de Engelse programmamaker die in oktober 2004 op vakantie in Nepal aan een hartaanval overleed. Peel, die 65 werd, had een meer dan veertigjarige staat van dienst als een muziekliefhebber die rock, punk, reggae, electro, house en drum’n’bass dwars door elkaar draaide. Het laatstverschenen Persil-album Comfort Noise is aan John Peel opgedragen. Persil organiseert op 12 en 13 oktober een Peel-festival in OCCII, Amsterdam met optredens van Lianne Hall, The Lovely Eggs, Zea, The Bent Moustache, Hotplate, Trouble Vs. Glue, Two Dogs en Persil zelf.

Martine: „Een Peel-sessie betekende dat je als band overal meteen serieus werd genomen. Ik luisterde zelf altijd naar zijn programma’s en hoewel ik lang niet alles mooi vond, bepaalde ik aan de hand van wat Peel draaide welke platen ik kocht. Bij de BBC hebben ze grote moeite gehad om hem op te volgen. Daar hadden ze drie deejays voor nodig, maar dat betekende automatisch dat de muziek werd opgesplitst in afzonderlijke genres. Het goede van Peel was juist dat je niet van reggae of van dance hoefde te houden, maar dat je die muziek tussen alle indierock door tóch te horen kreeg. Zijn zoon Tom Ravenscroft heeft nu een radioprogramma op internet en die draait in de geest van zijn vader. Lekker eigenwijs.”

David: „John Peel deed waar hij zin in had. Als de BBC een nummer in de ban deed, draaide hij het lekker toch. Omdat hij het mooi vond, want dat was altijd zijn enige drijfveer. De Peel-sessies had hij ingesteld om armlastige bands een kans te geven om eens echt in een goede studio op te nemen, met professionele technici die daar soms al dertig jaar zaten. Peel was daar zelf nooit bij.”

Martine: ‘We hebben hem pas een maand voor zijn dood een keer ontmoet. Hij zag er moe uit. Hij was een drukbezet mens met al die late uitzendingen. Pas toen hij over voetbal kon praten, raakte hij in zijn element.

„Hoe belangrijk is John Peel geweest voor de popmuziek? Hij is onmisbaar. Ik hoop dat onze activiteiten rond John Peel Day navolging krijgen. Hij verdient het om nooit vergeten te worden.”

John Peel Day, 12 en 13 okt OCCII, Amsterdam, zie www.occii.org. De podcast van Tom Ravenscroft is te vinden op www.channel4music.com.