Internet Weblog van de dag

Lease-auto. Een lease-auto is een geliefde arbeidsvoorwaarde, blogt Aertjan Grotenhuis op de weblog Geld. „Die liefde moet je wel goed verzorgen. Anders stuurt de rechter de rekening door naar de zorgeloze automobilist. Dat merkte de bestuurder van een Fiat Doblo diesel. Een bescheiden en duurzame auto waarvan je toch echt af en toe de olie moet verversen. Zelfs die kleine onderhoudsbeurt was te veel voor een werknemer van het ICT-bedrijf A2-Networks. Aan de maat van de auto afgemeten, was hij niet de directeur van de onderneming. Hij keek niet onder de motorkap, laat staan dat hij olie bijvulde. Ook de servicebeurten ontsnapten aan zijn aandacht. Pas toen de auto er piepend en knarsend mee ophield, liet de man hem naar de garage slepen. Daar moest Fiat voor ruim 4.300 euro worden opgelapt. De werkgever wilde niet voor de kosten opdraaien. Zij wist er 2.800 euro af te praten bij de leasemaatschappij en eiste de resterende 1.500 euro bij haar werknemer terug. De kantonrechter vond dat overdreven. Het automatiseringsbedrijf was vasthoudend. Het legde de zaak voor aan het gerechtshof in Den Bosch. Dat oordeelde strenger dan de kantonrechter. Volgens vice-president mr. Aarts was de werknemer roekeloos door zich niet te bekommeren over het oliepeil.’’

Voor meer informatie over financiële zaken: nrc.nl/geld