‘Ik kan niet zingen of dansen, wel naaien’

Twaalf modeontwerpers strijden om de titel ‘meest veelbelovende topdesigner’.

Met een ‘diepere laag’, aldus de producent. Maar ook met ruzie en hysterische taferelen.

Ontwerpers vlnr: Joshua, Anouk, Peter en Marco; Alice, Renate Verbaan (presentatrice), Anne-Rose, Aleksandra, Janice, Daisy, Django, Andrea en Ramiro. Foto Nick van Ormondt RTL 5, 'Project Catwalk'. Foto ontwerpers vlnr: Joshua, Anouk, Peter, Marco, Alice, Renate Verbaan (presentatrice), Anne-Rose, Aleksandra, Janice, Daisy, Django, Andrea en Ramiro Uitzending: vanaf maandag 8 oktober 2007 Deze foto is vrij van rechten voor publicatie bij redactionele artikelen. Naamsvermelding fotograaf verplicht: Nick van Ormondt Ormondt, Nick van

„Dit is mijn wedstrijd!” Janice wist het meteen toen een promotiefilmpje van Project Catwalk op televisie voorbij kwam. „Ik kan niet zingen, ik kan niet dansen, dus aan Idols hoef ik niet mee te doen, maar ik kan wel naaien!”

Janice (22) heet eigenlijk Jan – „mijn ex-vriendje noemde me Janice” – en is één van de twaalf modeontwerpers die vanaf vanavond in Project Catwalk strijden om 15.000 euro en de titel ‘meest veelbelovende topdesigner’. Het tiendelige mode-realityprogramma is vrijwel exact overgenomen van de Amerikaans versie, Project Runway.

Mode- en aanverwante programma’s in wedstrijdvorm als Hollands Next Topmodel scoren goed, ook in Nederland. Leonie Kragt, producent van Project Catwalk heeft een vermoeden waarom. „Ik denk dat kijkers moe zijn van realityprogramma’s waarin je alleen maar mee kan kijken in andermans leven. Project Catwalk heeft een diepere laag.”

Deelnemers moeten iets kunnen. Het programma bestaat uit vaste opdrachten – iets ontwerpen, materiaal kopen, een ontwerp realiseren – die worden uitgevoerd onder hoge tijdsdruk. Kortom: stress! Hoogtepunt van de wekelijkse afvalrace is de catwalkshow waarbij één van de ontwerpers door de jury wordt weggestemd. Auf Wiedersehen, grapte presentatrice Heidi Klum dan in de Amerikaanse versie. De afleveringen, op de finale na, zijn inmiddels opgenomen.

Producent Leonie Kragt ontving ruim vijfhonderd aanmeldingen. Van de ontwerpers die meedoen aan Project Catwalk heeft er één (Aleksandra) geen modeopleiding gevolgd.

„Ik had serieus nooit gedacht dat onze studenten, of studenten van andere kunstacademies zich zouden opgeven voor zoiets als Project Catwalk”, zegt Mascha van Zijverden, hoofd Fashion Design van Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ze kwam er bij toeval achter dat een ex-student en een tweedejaars zich hadden opgegeven voor het programma.

Van Zijverden is huiverig over hun deelname. „Het gevaar van zo’n programma is dat mode altijd in een bepaalde hoek gestopt wordt. Je ziet geen diepgang en veel oppervlakkigheid.” Ook vreest Van Zijverden dat de hectiek die ze zag in de Amerikaanse versie, ook in het Nederlandse programma zal zitten. Ze zou dat ontzettend jammer vinden. „Het is toch je student – een visitekaartje van je opleiding – die op nationale televisie komt, en je weet niet hoe het uitpakt als iemand onder stressvolle omstandigheden gefilmd wordt.”

Deelneemster en HKU-studente Anouk ziet het anders: „Ik denk dat het juist goed is dat er niet alleen ontwerpers met ervaring meedoen, maar ook studenten, die net komen kijken. Dat maakt het speels.” Producent Leoni Kragt kan zich er evenmin druk om maken. „Er is niet geselecteerd op mensen die rare dingen deden, daar waren er trouwens maar weinig van”, lacht ze. En met de hysterische taferelen valt het in de Nederlandse reeks volgens Kragt wel mee.

Deelneemster Janice/Jan verwacht wel dat het modeprogramma commotie veroorzaakt. „Zes homo’s en zes meisjes die allemaal ontwerpers zijn, nou reken maar dat je dan leuke televisie krijgt.” Ontwerper Joshua vult aan: „Er vloeien tranen en er wordt ruzie gemaakt. Dat hoort bij het format én bij mode.”

Dat Project Catwalk meer spettert dan Boer zoekt vrouw realiseert Leonie Kragt zich ook wel. „Ik kijk met een programmaoog en zie dat de modeontwerpers het fijn doen op beeld. Het zijn uitgesproken mensen, extravert.” Ontwerper Django, die volgens eigen zeggen Dolce & Gabanna-achtig ontwerpt: „Ik ben volgens mij getypecast als bitch. Maar wel één die wat kan.” Want mensen met alleen een goede uitstraling en gebrek aan talent, overleefden de selectie niet. „Het is een zwaar programma, als programmamaker sta je voor paal als mensen meedoen die niets kunnen”, benadrukt Kragt.

Televisieprogramma’s als Project Catwalk en andere aan modeverwante programma’s brachten Mascha van Zijverden van de HKU op een idee. Omdat ze vindt dat mode in de media vaak wordt belicht vanuit het uiterlijk, glitter en glamour, bedacht ze voor vierdejaars studenten Fashion Communication een groepsopdracht over het ontwikkelen van een inhoudelijk interessant modeprogramma. „Ze onderzoeken bijvoorbeeld de relatie tussen mode en andere design disciplines.”

In december, de finale van Project Catwalk vindt dan ook plaats, moet de pilot van Fashion TV te zien zijn op HKU-TV, een interactieve zender voor en door HKU-studenten. Oordeel zelf.

Project Catwalk is vanaf vandaag elke maandagavond te zien om 21.30 uur bij RTL 5. Kijk ook op de site van de HKU: www.hku-tv.nl.