Het wachten is op de nieuwe machthebbers

Het bankentrio zal een dezer dagen officieel zeggen dat het ABN Amro overneemt. Dan kan de wisseling van de wacht beginnen: nieuwe bestuurders, nieuwe commissarissen.

Aanmeldingen tellen van tienduizenden particuliere ABN Amro-aandeelhouders en van duizenden professionele beleggers over de hele wereld, van hedgefondsen in Londen tot pensioenbeheerders in Californië.

Papieren formulieren handmatig tellen hoeft niet meer, maar ook de digitale verwerking kost twee tot drie dagen.

Op het spel staat 70 miljard euro. Het bankenconsortium van Royal Bank of Scotland, de Spaanse bank Santander en de Belgisch-Nederlandse bank en verzekeraar Fortis, dat ABN Amro voor die prijs wil kopen, moet zeker weten hoeveel aandeelhouders zijn ingegaan op het bod.

De komende dagen en weken komt de wisseling van de macht in de top van ABN Amro op gang. Maar ‘paleisrevoluties’ als deze, hoe ongewoon ook in Nederland én de internationale geldwereld, zijn wel aan wettelijke en andere regels gebonden. De meest prominente onder de andere regels: de voorschriften van De Nederlandsche Bank.

Het consortium moet uiterlijk vrijdag zeggen of het de aangeboden aandelen van ABN Amro inderdaad zal kopen. Uiterlijk vijf werkdagen daarna moet het bedrag ook overgemaakt worden.

Heeft het consortium inmiddels de benodigde 70 miljard euro? Dat is op een haar na rond. Fortis sluit de komende dagen haar baanbrekende uitgifte van aandelen ter waarde van 13,2 miljard euro af. Is het geld binnen, dan kan de uitbetaling aan beleggers beginnen.

Vanaf dat moment is het consortium meerderheidsaandeelhouder van ABN Amro en kan het de lijnen gaan uitzetten. Als aandeelhouder met meer dan 10 procent kan het zelf een vergadering uitschrijven. Maar zover zal het niet komen. De raad van commissarissen van ABN Amro zal dat doen. Op de vergadering zal gestemd kunnen worden over belangrijke benoemingen. Nummer één: een nieuwe voorzitter van de raad van bestuur, die op zijn beurt een nieuwe financiële man in het bestuur en een nieuwe bestuurder voor de beheersing van de risico’s zal benoemen. De benoemingen staan vast, gezien het aandelenpakket van het consortium. De Nederlandsche Bank moet wel met de voordrachten instemmen en toetst de personen op deskundigheid en moraliteit. Tussen het oproepen van de aandeelhouders voor de vergadering en de feitelijke bijeenkomst zitten minimaal twee weken.

Maar ook de raad van commissarissen zal gewijzigd moeten worden. Die houdt toezicht op het bestuur. Het consortium gaat drie nieuwe commissarissen voordragen. Om de continuïteit van de gang van zaken bij ABN Amro te ondersteunen wil het consortium vijf zittende commissarissen handhaven. Verder heeft De Nederlandsche Bank als voorwaarde voor goedkeuring van de overname gesteld dat drie onafhankelijke commissarissen de belangen van minderheidsaandeelhouders moeten bewaken zolang dat nodig is. Ook de nieuwe commissarissen moeten door de screening van De Nederlandsche Bank.

De hamvraag: wie worden de nieuwe machthebbers? De zittende bestuurders van ABN Amro houden zich beschikbaar, zoals dat heet. Wie het meest geassocieerd wordt met het huidige beleid heeft de minste reden lang te blijven. Zoals president-commissaris Arthur Martinez en bestuursvoorzitter Rijkman Groenink.