Gevulde dijen

voor 5 personen:1 kg kipdijen zonder vel en bot (10 stuks)3 eetlepels olijfolie extra viergezout en vers gemalen zwarte peper 80 gram sjalot, gepeld en fijngehakt6 eetlepels middelfijn gehakte gladde peterselie80 gram champignons, in plakjes5-6 mini-romaatjes, overlangs gehalveerdflesje aceto balsamico met verstuiver

Zodra braadkip in verschillende stukken wordt verdeeld, krijgen die stukken allerlei namen toebedeeld door poeliers. Vleugels worden vaak in drie stukken verdeeld. De vlezige eerste kootjes worden tv-sticks, kluifjes of borrelpootjes genoemd; de minder vlezige tweede kootjes worden als video-sticks verkocht. De vleugeltip, het laatste kootje, dat alleen omgeven is door vel, eindigt bij het afval of in een soeppakket. Er zijn zelfs golfsticks – gare balletjes kipgehakt op een spiesje.

De bouten van de kip worden bij het gewricht verdeeld in bovenbouten en onderbouten en gaan dan als karbonades respectievelijk drumsticks over de toonbank. Zijn de karbonades ontdaan van vel en bot dan worden ze weinig fantasievol aangeduid met kipdijen. Kunnen poeliers daar nu niet een liefelijker woord voor bedenken? Het is het malste en sappigste stukje van de kip. Goed voor gasten.

Bereiding: Doe de olie in een ovenschaal. Wentel de kipdijen aan weerszijden door de olie in de schaal en leg ze opengeklapt (snijkant boven) tegen elkaar aan in de schaal; bestrooi ze met zout en peper. Hak sjalot en peterselie tezamen tot een zeer fijn mengsel en snijd de champignons in plakjes. Spreid over de helft van iedere kipdij 2 theelepels sjalottenmengsel, leg er 2 tot 3 plakjes champignon op en klap de niet belegde helft over de vulling. Schik de kipdijen in twee rijen en leg de halve roma-tomaatjes (snijkant boven) als afscheiding tussen de rijen.

Braad de gevulde kipdijen in een voorverwarmde oven (200 graden) gedurende 30-45 minuten, afhankelijk van het materiaal van de ovenschaal. Bedruip het vlees tijdens het braden enkele malen met braadjus. Spray na de aangegeven tijd royaal balsamicoazijn over het vlees en zet de schaal 5 minuten terug in de oven. Serveer als tweede gang na een risotto met groente.

Florine Boucher

Morgen: Salade met gerookte kipfilet en notendressing