Generaal Petraeus (VS) beschuldigt Iran van bijdrage geweld Irak

Washington. De Verenigde Staten hebben Iran gisteren met kracht beschuldigd van het aanwakkeren van het geweld in Irak. Volgens de Amerikaanse generaal David Petraeus, verantwoordelijk voor de uitvoering van het Amerikaanse militaire beleid in Irak, is Iran ”verantwoordelijk voor de leverantie van wapens, de training, de financiering en in sommige gevallen het uitvoeren van operaties waarbij Amerikaanse militairen zijn omgekomen”. Petraeus deed zijn uitspraken in een toespraak op een Amerikaanse militaire basis in Irak, niet ver van de grens met Iran. De Iraanse ambassadeur in de VS, Hassan Kazemi-Qomi en voormalig lid van de Iraanse Revolutionaire Garde, is volgens Petraeus lid geweest van de Quds-eenheid. De Quds zijn opgericht om de islamitische revolutie te exporteren en worden verantwoordelijk gehouden voor liquidaties op dissidenten. Iran had gisteren nog niet op de beschuldigingen gereageerd.