Fout Hamilton houdt in Formule 1 spanning vast

Door een kostbare fout van Lewis Hamilton wordt het wereldkampioenschap in de Formule 1 pas in de slotrace beslist, over twee weken in Brazilië. De Brit kon in de Grote Prijs van China de titel veroveren, maar door eigen schuld viel hij met zijn McLaren uit. Kimi Raikkonen profiteerde met zijn Ferrari. De Fin won voor wereldkampioen Fernando Alonso. Het verschil tussen Hamilton en zijn teamgenoot Alonso is vier punten, met Raikkonen zeven.

Hamilton leek lang op weg naar zijn eerste wereldtitel. Hij vertrok van pole-position en bouwde tijdens een lichte regenbui al snel een goede voorsprong op. De problemen bij de 22-jarige Brit ontstonden toen de regen was opgehouden en het circuit begon op te drogen. De natweerbanden van Hamilton hadden het in Shanghai zwaar te verduren. Vooral de rechterachterband vertoonde ernstige slijtage. Raikkonen dichtte het gat hierdoor razendsnel en passeerde hem na een kort maar hevig gevecht. Hamilton stuurde zijn bolide daarna naar de pits, maar de wagen ging wijd door de laatste bocht en liep vast in de grindbak. Raikkonen maakte geen fouten en behaalde zijn vijfde zege van het seizoen. Voor Ferrari was de 200ste zege in de Formule 1.

„Ik ben diep teleurgesteld”, zei Hamilton over zijn gemiste kans om als debutant de wereldtitel op zijn naam te schrijven. „Dit was mijn eerste grote fout van het jaar. We bleven langer op de regenbanden rijden, omdat we niet wisten of het opnieuw zou gaan regenen. De banden werd echter steeds slechter en toen ik de pits instuurde, was het alsof ik op ijs reed. Ik gleed van de baan en kon niets meer doen. Het spijt me enorm voor het team. Ik moet deze teleurstelling snel zien te verwerken, want over twee weken is de laatste race.”

Raikkonen kreeg de leiding in de race in handen nadat de Poolse BMW-coureur Robert Kubica, die aan kop lag dankzij de pitstops van de voorste rijders, zijn wagen met een technisch probleem aan de kant had gezet in de laatste bocht van het circuit. In diezelfde bocht vielen ook Ralf Schumacher en Adrian Sutil uit. Zij vlogen vlak na elkaar op spectaculaire wijze van het circuit af. Raikkonen reageerde koeltjes op zijn zege. „Aan het begin van de race had ik problemen met de voorbanden”, mompelde hij. „Ik wist echter dat het beter zou worden als de baan zou opdrogen. Na de eerste pitstops ging alles goed en kon ik dichter bij Lewis komen. Het inhalen van Hamilton ging vervolgens redelijk eenvoudig. De rest van de race was verder geen probleem voor mij.” (ANP)

Bekijk de uitslagen op www.formula1.com