een weekeinde vol voetbal

Het AZ-publiek nam gisteren op gepaste wijze afscheid van Danny Koevermans: met een staande ovatie. De spits vertrok afgelopen zomer na een conflict met trainer Louis van Gaal naar PSV. Zaterdag scoorde Koevermans namens zijn nieuwe club de eerste twee doelpunten in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Willem II. Farfán krulde na rust een vrije trap achter doelman Kenneth Vermeer: 3-0. PSV-trainer Ronald Koeman was niet tevreden. „Het was de bedoeling om heel aanvallend te spelen, dat is niet gelukt. We hebben echter wel drie goals gemaakt. Dan moeten we verder maar niet zeuren.”

Louis van Gaal was na het gelijkspel tegen FC Groningen (2-2) zwaar teleurgesteld. „Dit is een heel grote klap”, zei de trainer van AZ over de gelijkmaker in de slotseconden van Ondrej Svejdik. „Het zit ons momenteel allemaal niet mee.” Volgens Van Gaal was een zege van groot belang. „In mijn ogen had dit de overwinning kunnen zijn waardoor we weer omhoog konden kijken. Dat is nu niet het geval.”

Trainer Ton Lokhoff mocht zaterdagavond de eerste competitiezege van zijn ploeg, Excelsior, bijschrijven. „Het was niet goed, maar we zijn wél van de laatste plaats af”, zei de coach na de 2-0 tegen NEC.

Arsenal-spits Robin van Persie speelde een belangrijke rol in de gewonnen wedstrijd tegen Sunderland (3-2). Hij scoorde de eerste en tekende tien minuten voor tijd voor de winnende treffer: 3-2. Door de zege staat Arsenal nu op de eerste plaats in de Engelse Premier League. Chelsea won met enige moeite (1-0) van Bolton Wanderers. Het enige doelpunt van de middag kwam op naam van ex-Feyenoorder Salomon Kalou. Liverpool had het lastig met Tottenham Hotspur, het elftal van de Nederlandse trainer Martin Jol. Op Anfield sleepte de thuisploeg pas in de slotfase een gelijkspel uit het vuur: 2-2. Dirk Kuijt en Ryan Babel hadden beiden geen basisplaats. Manchester United versloeg Wigan Athletic met 4-0, de zesde zege op rij in de competitie. In al die wedstrijden kreeg de ploeg van trainer Alex Ferguson geen doelpunt tegen. Edwin van der Sar ontbrak bij de thuisclub wegens een teenblessure. De doelman is wel opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal voor de EK-kwalificatieduels met Roemenië en Slovenië,13 en 17 oktober.

Hibernian blijft het goed doen in de Schotse voetbalcompetitie. Glasgow Rangers liet zich in een rechtstreeks duel verrassen: 0-1. Hibernian verloor dit seizoen nog niet en staat tweede. Celtic won, zonder de geblesseerde Jan Vennegoor of Hesselink, met 1-2 van Gretna en is koploper.

Fenerbahçe blijft ondermaats presteren in de Turkse voetbalcompetitie. De titelverdediger, tegenstander van PSV in de Champions League, kwam bij Manisaspor niet verder dan 1-1. Oud-PSV’er Mateja Kezman kreeg een klein kwartier voor tijd een rode kaart. Na acht duels heeft Fenerbahçe pas dertien punten. PSV krijgt de Turkse club 23 oktober op bezoek.

Patrick Kluivert heeft zijn eerste doelpunt gemaakt voor de Franse voetbalclub Lille. In de thuiswedstrijd tegen Valenciennes benutte hij al na vijf minuten een strafschop. Lille won de derby met 3-0 en hervond daardoor de aansluiting met de middenmoot. Erik Gerets verloor zijn eerste competitiewedstrijd als trainer van Olympique Marseille, thuis tegen Saint-Etienne (0-1). Marseille gaat met zes punten uit twee duels aan de leiding in groep A van de Champions League, maar staat in eigen land met zeven punten uit tien duels bijna onderaan.

Rafael van der Vaart heeft weer gescoord voor zijn club Hamburger SV. Zaterdag maakte de international uit tegen Arminia Bielefeld kort na rust de enige treffer van de wedstrijd. Van der Vaart maakte dit seizoen in negen competitiewedstrijden al zeven doelpunten. Alleen spits Miroslav Klose (Bayern München) deed het met acht treffers tot dusver beter. Ook Joris Mathijsen en Nigel de Jong speelden vanaf het begin mee bij HSV.

Ruud van Nistelrooy was gisteravond opnieuw belangrijk voor Real Madrid. De Nederlandse spits maakte het eerste doelpunt in de wedstrijd tegen Recreativo Huelva (2-0). Bij Real speelden ook Wesley Sneijder en Arjen Robben in de basis. Royston Drenthe kreeg geen speelminuten.

Juventus heeft bij Fiorentina twee punten verspeeld in de Italiaanse Serie A. De club verspeelde in de slotfase een 1-0 voorsprong. Juventus heeft nu drie punten achterstand op koploper Internazionale, dat Napoli met met 2-1 versloeg. Inter behield de ongeslagen status met name dankzij Julio Ricardo Cruz. De oud-Feyenoorder maakte beide doelpunten.