Een gat in Monet

Detail van het schilderij. Foto AP/Thibault Camus A 10-centimeter (nearly 4-inch) tear is seen in renowned work by Impressionist painter Claude Monet, "Le Pont d'Argenteuil," at the Orsay Museum in Paris, Sunday, Oct. 7, 2007, after intruders entered the museum early Sunday and seriously damaged the painting. A surveillance camera caught a group entering the museum, housing a major collection of Impressionist artists like Monet. An alarm sounded and the group left, but not before damaging the invaluable painting. "Le Pont d'Argenteuil" shows a view of the Seine at a rural bend, featuring a bridge and boats. (AP Photo/Thibault Camus) Associated Press

Inbrekers hebben in de nacht van zaterdag op zondag in het Musée d’Orsay in Parijs een schilderij van Claude Monet ernstig beschadigd. Het is een aanval „op ons geheugen, op ons erfgoed”, zei de Franse minister van Cultuur, Christine Albanel. Het gaat om het doek Le Pont d’Argentueil (De brug van Argentueil) uit 1875. Volgens de minister is het doek over een lengte van zeker tien centimeter gescheurd. Het schilderij is wel te repareren.

Het was in Parijs een soort feestnacht met veel nachtelijke straatconcerten en tentoonstellingen. Volgens het ministerie is een aantal mensen het museum binnengedrongen. Toen het alarm afging, gingen ze ervandoor en beschadigden daarbij het schilderij. De daders zijn niet gepakt.

Het Musée d’Orsay ging in 1986 open in een voormalig treinstation en heeft Frankrijks grootste collectie kunst uit de late negentiende en vroege twintigste eeuw. (ANP, AFP)

De collectie van d’Orsay is te zien op www.musee-orsay.fr/fr/accueil.html