Duitse schaamte in Namibië

Het was een verzoeningsceremonie tegen wil en dank. De Duitser Wols Thilo von Trotha werd daags voor zijn aankomst in Namibië nog met de dood bedreigd door het opperhoofd van het Herero-volk. De Von Trotha’s hadden al genoeg leed veroorzaakt op de grond van de Herero, vond Kuaima Riruako. Een verre oom van Wols Thilo, Lothar von Trotha, was in 1904 verantwoordelijk voor de massaslachting onder de Herero’s, die zich verzetten tegen de Duitse bezetting van toenmalig Südwest-Afrika. In een paar weken tijd werd 70 procent van de Herero’s uitgemoord. Een oefening in de Holocaust, zoals deze periode uit de geschiedenis wel is genoemd.

Gisteren stond Wols Thilo von Trotha toch oog in oog met de Herero. „Wij, de leden van de Von Trotha-familie schamen ons voor de gebeurtenissen van meer dan een eeuw geleden”, las hij van een blaadje. „Wij betreuren ten zeerste wat er met uw mensen is gebeurd, de wrede en ongerechtvaardigde dood van tienduizenden mannen, vrouwen en kinderen.” Het opperhoofd hoorde de toespraak aan, zonder protest.

Von Trotha herhaalde de spijtbetuiging van de Duitse regering in 2004. De minister van Ontwikkelingssamenwerking durfde de massaslachting toen voor het eerst ‘genocide’ te noemen. Het verzoek tot herstelbetalingen, waar de Herero al jaren op aandringen, wees de minister af. In plaats daarvan beloofde zij de „voortzetting van economische steun aan Namibië”. De Namibische regering, waarin de meeste ministers Owambo uit het noorden zijn, heeft nooit veel belangstelling getoond voor de moord op de Herero. Er is nog altijd geen monument voor de genocide opgericht. In de badplaats Swakopmund staat wel nog steeds een standbeeld voor de Duitse soldaten die in die periode sneuvelden.

Het bezoek van Von Trotha viel samen met de werveltoer door Afrika van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij bezocht Ethiopië, Zuid-Afrika en sluit vandaag haar bezoek af in Liberia.