De Zilveren Lepel

De postbode bezorgde een zilveren lepel. Plus een uitnodiging van uitgeverij Unieboek om op 3 oktober te komen lunchen in Roberto’s, het Italiaanse restaurant van het Amsterdamse Hilton Hotel. Nu mag ik zo’n zilveren lepel natuurlijk niet aannemen van nrc.next, en krijg ik in een week soms meer lunchuitnodigingen dan er dagen zijn. Maar de zilveren lepel bleek bij nadere inspectie van onschuldig roestvrij staal en de aanleiding voor de perslunch was wel een heel bijzondere. Een 57 jaar oud Italiaans kookboek was in het Nederlands vertaald en het eerste exemplaar van De Zilveren Lepel zou worden aangeboden aan zijne excellentie de heer G. Cortese, ambassadeur van Italië. Dus zat ik afgelopen woensdag samen met collega’s rond een feestelijk gedekte tafel aan de spaghetti al cipollotto e peperoncino, branzino marinade al forno (gemarineerde zeebaars uit de oven) en saltimbocca a la romana (kalfsoesters met rauwe ham en salie).

Alle gerechten die we te proeven kregen, waren letterlijk nagekookt uit Il Cucchaio d’Argento. Deze verzameling van ruim tweeduizend recepten uit iedere regio in Italië verscheen voor het eerst in 1950 en geldt sindsdien als de Italiaanse kookbijbel. Het boek ontbreekt in bijna geen enkel huishouden, moeders geven het mee aan hun trouwende dochters en beroemde chefs leerden er uit koken. Roberto Payer, general manager van het Hilton en hartstochtelijk pleitbezorger van de Italiaanse gastronomie, had nog net geen tranen in zijn ogen toen hij zijn eigen, originele exemplaar liet zien. „Eindelijk,” zei hij, „kunnen Nederlanders net zo leren koken als wij Italianen. Met producten van goede kwaliteit en met respect voor traditie.” Daarna volgde een klaagzang over wat in ons land voor carpaccio doorgaat, een onderwerp dat mij uit het hart gegrepen is en waarover ik morgen eens hartgrondig zal verder klagen. Vandaag maken we, uit De Zilveren Lepel, spaghetti met lente-ui en rode peper.

Voor 4 personen:

3 eetlepels olijfolie

2 laurierblaadjes

5 takjes tijm

5 blaadjes oregano

3 tenen knoflook, fijngehakt

4 bosjes lente-ui, alleen het witte deel, in reepjes

100 g tomaten, ontveld, ontpit en in blokjes

1 fijngehakte chilipeper

175 ml groentenbouillon

300 g spaghetti

5 blaadjes basilicum, in reepjes

Verhit de olie met de laurierblaadjes, de tijm en oregano op laag vuur in een grote ondiepe pan. Voeg de knoflook en de lente-ui toe en laat 15 - 20 minuten stoven tot het volume van de ui is geslonken tot iets minder dan de helft. Voeg de tomaat en de chilipeper toe, laat 5 minuten meestoven en voeg intussen scheut voor scheut de bouillon toe. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking beetgaar en laat uitlekken. Schep de pasta door de saus en laat op hoog vuur 1 minuut doorwarmen. Bestrooi met basilicum, bedruppel met extra olijfolie en serveer meteen.

Wat is volgens jou het beste Italiaanse kookboek? Geef je mening op nrc.nl/kokenetc