De Bossche rekening loopt op

De hockeyers van Den Bosch verspeelden gisteren een voorsprong tegen Bloemendaal. Met de vertrokken talenten was het misschien anders verlopen, denkt het bestuur.

En weer een glaszuiver voorbeeld van niet vergoede schade, moet het bestuur van hockeyclub Den Bosch gistermiddag hebben gedacht. De ploeg van de Spaanse coach Oriol Alcaraz leed een wel heel zure nederlaag tegen landskampioen Bloemendaal. Op ’t Kopje verspeelde Den Bosch een 3-1 voorsprong en verloor door een enkele keren opnieuw genomen strafcorner buiten de zuivere speeltijd met 4-3. En dat zou niet gebeurd zijn als de ploeg had kunnen beschikken over de talenten die afgelopen zomer na een conflict vertrokken, zo wordt geredeneerd aan de Oosterplas, waar het bestuur een rechtsgang voorbereidt.

Hockeyclub Den Bosch liep afgelopen zomer leeg. De Spanjaard Rodrigo Garza vertrok naar landskampioen Bloemendaal, zijn landgenoot Inyaki Freixa, de Nieuw-Zeelander Hayden Shaw en de Belg Gilles Petre wilden in het pre-olympische seizoen in eigen land spelen. Clubboegbeeld en recordinternational Jeroen Delmée besloot de eventuele komst van vervangers niet af te wachten. Hij vertrok naar Oranje Zwart, met in zijn spoor Den Bosch-coach Roger van Gent.

Jong Oranje-hockeyers Erik Bouwens, Minck Hermans en Bob de Voogd, die in april een overeenkomst tekenden waarin zij trouw zwoeren aan Den Bosch, kwamen terug op hun beslissing te blijven. Met het vertrek van Delmée en Van Gent was het fundament onder de contracten verdwenen, vond het drietal. Bouwens en Hermans kondigden een overstap aan naar SCHC, De Voogd wilde naar Oranje Zwart. Contractbreuk, oordeelde het bestuur van Den Bosch. De hockeybond zag zich geconfronteerd met het ontbreken van transferregels in de competitie waar amper een speler op amateurbasis hockeyt en hield zich angstvallig buiten het geschil.

Bouwens en Hermans spelen intussen bij SCHC, De Voogd bij Oranje Zwart. Met laatstgenoemde kwam Den Bosch vlak voor de competitiestart tot een schikking met de afspraak dat over de hoogte van de schadevergoeding geen meedelingen worden gedaan. Wel is bekend dat Oranje Zwart buiten het geschil bleef en dat de speler en zijn familie de betalingsverplichting voldeden.

Ook met de twee andere talenten wilde Den Bosch schikken, maar die hadden daar geen trek in. Bouwens, intussen A-international, daagde de club voor de kantonrechter. Die oordeelde dat de speler zijn contract moest nakomen, maar ook dat van een arbeidsovereenkomst geen sprake was. Daaruit concludeerden beide partijen hun gelijk. Den Bosch sommeerde Bouwens terug te keren, maar de juristen van SCHC stelden dat de hockeyer door niet nagekomen toezeggingen het recht had naar de club uit Bilthoven te gaan.

Den Bosch bereidt zich nu voor op verdere juridische stappen om schadevergoeding voor het vertrek van Bouwens en Hermans te krijgen. „We hebben geprobeerd hen gewoon voor de club te behouden en dat is niet gelukt”, zei bestuurslid Rob Brugts, die het kort geding van Bouwens afdeed als „tijdsverlies”. „De hockeyers zelf krijg je niet terug en gezien onze rechtspositie wilden we de schade beperken. Met De Voogd kwamen we onderling tot een akkoord, met de andere twee niet. Nu het seizoen is begonnen, is de druk van de ketel. Dan behouden wij ons het recht voor in alle rust te onderzoeken hoe we de zaak voor de rechtbank brengen. Dit zullen we tot aan de hoogste instantie willen afdwingen.”

En de rekening loopt op, constateerde Brugts gisteren. Want behalve een opleidingsvergoeding en een financiële compensatie voor vroegtijdig vertrek wil de club, die na vijf wedstrijden op de tiende plaats staat, ook zogenoemde indirecte schade gaan verhalen. Brugts: „Dat is het belangrijkst voor ons. Het is een aantal wedstrijden ‘net niet’ geweest. Met de vertrokken spelers in de ploeg zou je die duels misschien wel naar je toe kunnen trekken en een gelijkspel of een overwinning kunnen behalen.”

In de selectie van Den Bosch is de commotie rond de jeugdinternationals weggeëbd, stelde teammanager Robert-Jan van Bavel. „We konden voor het seizoen drie jongens op onze spelerslijst zetten die waarschijnlijk niet zouden spelen, of drie die zeker wel zouden spelen. We hebben gekozen voor drie Argentijnse spelers en laten de hele zaak achter ons.”

„Het was iets dat speelde voordat ik naar Den Bosch kwam”, zei coach Alcaraz. „Een team opbouwen doe je met mensen die je zeker hebt. We moeten in dit soort wedstrijden volwassenheid tonen, dan komen de resultaten vanzelf, ook zonder die drie talenten.”