Costa Rica akkoord met handelsverdrag

Costa Rica heeft gisteren in een referendum nipt ingestemd met ratificatie van een vrijhandelsverdrag tussen Midden-Amerika en de Verenigde Staten. Dat deelde de Costa Ricaanse president Óscar Arias vannacht mee. Na telling van 93 procent van de stemmen bleek dat 51,6 procent van de kiezers voor toetreding is tot het vrijhandelsblok.

Costa Rica was na Nicaragua, El Salvador, Panama, Guatemala, Honduras, de VS en de Dominicaanse Republiek de enige ondertekenaar die het CAFTA-verdrag nog moest ratificeren.

Vorig jaar won Arias nipt de verkiezingen van een linkse kandidaat die zijn verzet tegen CAFTA tot belangrijkste campagnethema maakte. Arias besloot hierop een volksraadpleging over de kwestie uit te schrijven, het eerste in de geschiedenis van het land. Costa Rica, veruit het meest welvarende en minst gewelddadige land in de regio, raakte hierna nog verder verdeeld over de kwestie.

Lang leek Arias het referendum te gaan winnen. De laatste maand nam het nee-kamp echter een voorsprong, nadat een memo uitlekte waarin een vicepresident aan Arias voorstelde tegenstanders van het verdrag in verband te brengen met de linkse leiders van Venezuela en Cuba. De vicepresident trad hierop af.

De VS dreigden vorige week dat over het verdrag na een nee niet opnieuw onderhandeld zou worden. Tegenstanders van het verdrag spraken vannacht van onregelmatigheden en eisten een hertelling. (EFE)