‘Consortium heeft 85 pct aandelen ABN in handen’

Het consortium van drie banken dat ABN Amro voor 70 miljard euro wil kopen en opbreken heeft zeker 85 procent van de aandelen in handen gekregen.

Dat zeggen bronnen rond het gelegenheidstrio van Royal Bank of Scotland, de Spaanse bank Santander en de Belgisch-Nederlandse bank en verzekeraar Fortis.

Officieel wil het consortium nog niets zeggen. Het bankentrio moet uiterlijk eind deze week duidelijkheid geven.

Afgelopen vrijdag liep de termijn af waarin aandeelhouders van ABN Amro hun effecten konden aanbieden. Vrijdag liet de Britse bank Barclays, die ook een bod had gedaan op ABN Amro, weten dat zij haar aanbieding had ingetrokken bij gebrek aan respons van aandeelhouders. Het bod van de Britten was door de koersdaling van de Barclays-aandelen inmiddels zo’n 9 miljard euro minder waard geworden dan het bod van het consortium.

Bij de officiële aankondiging van het bod eind juli had het consortium aangegeven dat het minimaal 80 procent van de aandelen wil hebben. De volgorde is nu dat het consortium later deze week zegt dat het de aangeboden aandelen ook koopt. Volgende week volgt de betaling. Daarna zal een aandeelhoudersvergadering een nieuwe bestuursvoorzitter benoemen, evenals diverse andere sleutelfunctionarissen en nieuwe commissarissen.

Bij ABN Amro werken nu ongeveer 100.000 mensen, van wie zo’n 26.000 in Nederland. De overname kost per saldo 6.000 banen.

Na de overname krijgt Fortis de Nederlandse activiteiten van ABN Amro in handen, de Spaanse bank Santander neemt de Braziliaanse en Italiaanse dochters van ABN Amro over, terwijl Royal Bank of Scotland de zakenbank en de relaties met de internationale bedrijven voor haar rekening neemt.

Volgende week heeft de Tweede Kamer nog een debat met minister Bos (Financiën, PvdA) gepland over de overname van ABN Amro.