Alves scoort zeven keer en krijgt applauswissel

Afonso Alves heeft voor een recordscore gezorgd in de eredivisie. De Braziliaanse goalgetter maakte uit naam van SC Heerenveen zeven doelpunten in het thuisduel met Heracles Almelo (9-0). Vier spelers maakten ooit zes treffers in één duel: Dirk Lammers (1958), Pierre Kerkhoffs (1959), Johan Cruijff (1970) en Marco van Basten (1985).

Het was de eerste keer dat Alves dit seizoen in de competitie in de basis stond bij de Friezen. De topscorer van de eredivisie (34 treffers vorig seizoen) maakte al na tien minuten de openingstreffer. Binnen acht minuten scoorde hij nog twee keer. Het was zijn vijfde hattrick in dienst van Heerenveen.

In de tweede helft passeerde Alves doelman Martin Pieckenhagen nog viermaal, waarvan driemaal in zeven minuten. Gerald Sibon maakte de andere twee goals. In de tijd die restte ging Heerenveen, dat in het toernooi om de UEFA Cup een wanprestatie leverde en werd uitgeschakeld door Helsingborg, fanatiek op jacht naar de tiende treffer. Vlak voor het eindde haalde trainer Gertjan Verbeek zijn spits naar de kant. Omdat hij al drie keer had gewisseld, kwam er geen vervanger in de ploeg.

„Ik dank het team. Ik ben blij met de doelpunten die ik heb gemaakt. Dit is belangrijk voor het elftal”, sprak Alves. Zijn trainer zag het net zo. Verbeek: „Behalve de 2-0 uit een vrije trap waren alle goals een prestatie van het team. Alves staat aan het eind van de keten, al blijft het een buitensporige prestatie van hem.”

In 1956 maakte Feyenoorder Henk Schouten negen doelpunten tegen De Volewijckers, maar toen werd er nog in twee hoofdklassen gespeeld. Schouten was meestal bankzitter, maar verving toen de geblesseerde Cor van der Hart. Zijn tiende treffer werd afgekeurd. Ook Tinus Bosselaar en Riny van Woerden lieten die wedstrijd ‘het net bollen’. Het scorebord kon de dubbele cijfers niet aan.

Voor Heerenveen was de 9-0 een clubrecord. De grootste zege staat op naam van Ajax, dat in het seizoen 1971-1972 met 12-1 van Vitesse won.