Alle Nobelprijzen op één na, de nieuwe burgemeester van Utrecht en Sarkozy

1Dit wordt de week van de Nobelprijzen. Achtereenvolgens wordt bekendgemaakt wie de Nobelprijs 2007 krijgt voor geneeskunde (vandaag), natuurkunde (dinsdag), scheikunde (woensdag) , literatuur (donderdag) en de vrede (vrijdag). Houden we nog over economie, de winnaar van die prijs wordt volgende week maandag bekend. Voor wie het niet meer precies weet: toen de Zweedse Alfred Nobel in 1896 op 63-jarige leeftijd overleed, stond in zijn testament dat de rente van zijn vermogen moest gaan naar een jaarlijkse prijs voor ‘die personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de mensheid’. Nobel was een scheikundige, die beroemd werd met de ontdekking van het dynamiet, in 1866. Zijn betrokkenheid bij de ontwikkeling van veiliger springstoffen ontstond na de ontploffing van een springstoffenfabriek van zijn vader, waarbij zijn jongste broer omkwam. Tot nu toe ontvingen 18 Nederlanders de Nobelprijs, 1 voor de vrede (Tobias Michael Carel Asser, grondlegger van internationaal recht, in 1911), 9 voor natuurkunde, 3 voor scheikunde, 3 voor geneeskunde, 2 voor de economie. Alleen de Nobelprijs voor de literatuur is nog nooit aan een Nederlander uitgereikt.

2Wordt het de PvdA of wordt het de PvdA? Woensdag mogen de inwoners van Utrecht kiezen wie zij willen als burgemeester: de PvdA’er Aleid Wolfsen of de PvdA’er Ralph Pans. Beiden hebben op de site van de gemeente evenveel ruimte gekregen. Schrijft Ralph Pans: „Ik ben een doener. Precies wat Utrecht nodig heeft. Ik heb veel ervaring in het lokale bestuur, ben twaalf jaar wethouder geweest in Zaanstad, en burgemeester in Rosmalen en Almere. Als het stormt, ga ik in de wind staan.” En Aleid Wolfsen: „Utrecht veiliger maken, dat kan de burgemeester en dat ga ik doen. Ik was rechter en nu ben ik lid van de Tweede Kamer. Ik weet alles van openbare orde en veiligheid en dat is de belangrijkste taak van de burgemeester. Utrecht is mooi en gastvrij.”

3Dinsdag gaat de Franse president Sarkozy voor twee dagen op staatsbezoek naar Rusland, op uitnodiging van president Poetin. Van de eerste ontmoeting tussen de twee, in juni, zijn nog steeds filmpjes op YouTube te vinden. Sarkozy beklimt het spreekgestoelte en verontschuldigt zich lachend, met wat lijkt op een dubbele tong voor de vertraging: „Het onderhoud met meneer Poetin heeft wat lang geduurd.”

Verder deze week, niet vergeten:

Vanavond gaat in Zaandam de Engelstalige musical Fame in première, met Nederlandse cast.

Woensdag opening van de Frankfurter Buchmesse, ’s werelds grootste boekenmarkt.

Vrijdag begint in het Mauritshuis de tentoonstelling Hollanders in Beeld, 60 portretten van Hollanders uit de Gouden Eeuw.

Samenstelling: Gretha Pama