436 arrestaties in Denemarken

In de Deense hoofdstad Kopenhagen zijn zaterdag 436 mensen opgepakt na gevechten met de politie. De rellen braken uit nadat betogers een leegstaand gebouw wilden bezetten als vervanging voor het Ungdomshuset (jeugdhuis), een gekraakt uitgaanscentrum dat in maart dit jaar gesloten werd. De betoging escaleerde toen de demonstranten - voornamelijk Denen, maar ook buitenlanders, onder wie 21 Duitsers en enkele Nederlanders, politiewagens die de toegang tot het pand blokkeerden, in brand staken en er overheen probeerden te klimmen. De politie zette traangas in. Na de sluiting van het jeugdhuis in maart vonden ook al grootscheepse rellen plaats in Kopenhagen. De gemeente verkocht het pand zes jaar geleden aan een christelijke organisatie. Volgens de krakers is de verkoop onwettig. (AP, BBC)