Wakkie plukt ze allemaal

De baas 5 miljoen euro, zijn rekenknecht 6 ton. Een buitenstaander zal al snel denken dat Aholdtopman Cees van der Hoeven de blaam voor de boekhoudfraude bij Ahold voor het grootste deel op zich neemt en zijn financieel directeur Michiel Meurs veel minder.

Want waarom zou Van der Hoeven ruim acht keer meer dan Meurs betalen in de gisteren bekendgemaakte schikking die de twee voormalig bestuurders met Ahold zijn overeengekomen?

Zelf heeft Van der Hoeven lange tijd voor de rechter zijn financiële rechterhand de schuld proberen te geven voor de onterechte consolidatie van belangen in Scandinavië, Zuid-Amerika en Portugal en het schrijven van side letters die moesten verbloemen dat Ahold er geen zeggenschap had. Ook gisteren gaf hij in een verklaring maar één fout toe: hij had de Raad van Commissarissen en de accountant van Ahold eerder moeten inlichten.

Een duur foutje.

Een eerste verklaring voor het verschil kan zijn dat Van der Hoeven veel meer verdiende. Maar omgerekend betaalt Van der Hoeven nu bijna zijn hele salaris, bonussen en pensioenbijdragen over 2002 én 2001 terug. Meurs betaalt slechts 1/3 terug van wat hij in 2002 verdiende.

Niet eerlijk. Dus de verklaring zal liggen in het draagkrachtbeginsel. Meurs klust na zijn ontslag met een eigen adviesbureautje. Van der Hoeven heeft bij Ahold nooit zo veel verdiend dan nu als adviseur van investeerder Marcel Boekhoorn. Door diens verkoop van Telfort zou Van der Hoeven 40 miljoen euro hebben opgestreken. Maar met het streven van Ahold om de oud-bestuurders zoveel mogelijk te plukken kunnen de accountants ook wel eens minder vermogen bij hem hebben aangetroffen.

Voor Aholdbestuurder Peter Wakkie is deze schikking een van de laatste stappen in de afhandeling van de fraudezaak. Hij voorkomt opnieuw een jarenlang slepende juridische procedure . Wakkie houdt zich bovendien aan zijn belofte aan Peter-Paul de Vries. De toenmalig directeur van de Vereniging van Effectenbezitters had bij de schikking met beleggers voor 1,1 miljard dollar bedongen dat Ahold zoveel mogelijk geld zou wegslepen bij Meurs en Van der Hoeven.

Ahold heeft nog één kip over om te plukken. Eind november staat Ahold in Baltimore voor de rechter met een claim op Jim Miller, de baas van US Foodservice. Dat is de dochter waar door fraude bijna een miljard minder winst was gemaakt dan gerapporteerd. Reken maar dat het de eer van Wakkie te na zal zijn om de Amerikaan lichter te laten wegkomen. En dat hij haast heeft. Het contract van Wakkie loopt tot mei 2008. Daarna is de lol voor hem wel over.

Daan van Lent

    • Daan van Lent