Vreemdsoortig koraal

Vreemdsoortig koraal Vanuit deze skeletjes grepen tentakels van diepzeekoralen naar voedsel. Het diertje linksboven deed dat recent nog, de andere drie koralen leefden 70 miljoen jaar geleden. De steenkoralen mogen op elkaar lijken, volgens Poolse wetenschappers verschillen de skeletten qua opbouw (Science, 5 oktober). Het moderne koraal is van aragoniet, het fossiele exemplaar is gemaakt van calciet. Beide mineralen bestaan uit calcium- en carbonaationen, maar die worden in aragoniet anders gestapeld dan in calciet. De ontdekking van het calcietkoraal komt onverwacht. Alle moderne steenkoralen, ook de bouwers van het Groot Barrièrerif, hebben skeletten van aragoniet. Wetenschappers dachten dat de diergroep in zijn 240 miljoen jaar lange bestaan nooit skeletten van aragoniet had gevormd. (MvN) Science

Vanuit deze skeletjes grepen tentakels van diepzeekoralen naar voedsel. Het diertje linksboven deed dat recent nog, de andere drie koralen leefden 70 miljoen jaar geleden. De steenkoralen mogen op elkaar lijken, volgens Poolse wetenschappers verschillen de skeletten qua opbouw (Science, 5 oktober). Het moderne koraal is van aragoniet, het fossiele exemplaar is gemaakt van calciet. Beide mineralen bestaan uit calcium- en carbonaationen, maar die worden in aragoniet anders gestapeld dan in calciet. De ontdekking van het calcietkoraal komt onverwacht. Alle moderne steenkoralen, ook de bouwers van het Groot Barrièrerif, hebben skeletten van aragoniet. Wetenschappers dachten dat de diergroep in zijn 240 miljoen jaar lange bestaan nooit skeletten van aragoniet had gevormd. (MvN)