Verliespost Merrill Lynch van 3,9 miljard

Zakenbank Merrill Lynch werd gisteren de achtste grote Amerikaanse financiële instelling die miljarden dollars moet afschrijven als gevolg van de hypotheek- en kredietcrisis. De verliespost van Merrill Lynch, 5,5 miljard dollar (3,9 miljard euro), is volgens bestuurder S. O’Neal het gevolg van „buitengewoon moeilijke” omstandigheden en het gebrek aan marktliquiditeit.

Het later deze maand aan te kondigen verlies van Merrill Lynch over het derde kwartaal kan oplopen tot ruim 460 miljoen dollar (325 miljoen euro). In dezelfde periode vorig jaar maakte de bank nog 3 miljard dollar winst. Merrill Lynch maakte zes jaar geleden, na het uiteenspatten van de internetzeepbel, voor het laatst verlies.

Merrill Lynch’ bekentenis was in omvang de grootste van de sector tot nu toe en kwam aan het einde van een week waarin ook branchegenoten zoals het Amerikaanse Citigroup, het Zwitserse UBS en het Duitse Deutsche Bank te nemen voorzieningen en geleden verliezen aankondigden. Ook industrieel conglomeraat General Electric en bouwconcerns zoals Lennar en KB Homes hebben de afgelopen weken als gevolg van de hypotheek- en kredietcrisis teleurstellende resultaten bekendgemaakt. Vervoerbedrijf FedEx en doe-het-zelfketen Lowe’s wijten hun negatieve resultaten aan de malaise op de Amerikaanse huizenmarkt.

Merrill Lynch sluit ontslagrondes uit. Wel zijn deze week twee bestuurders ontslagen. De bank kocht in 2006 voor 1,3 miljard dollar de bank First Franklin Financial. Deze hypotheeknemer was actief op de markt van leningen voor huiseigenaren met een risicovolle kredietgeschiedenis.